Реализацията на Националната програма Предпазване на младите хора от престъпления,

...
Реализацията на Националната програма Предпазване на младите хора от престъпления,
Коментари Харесай

Пилотен проект на Национална превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“ започва в Благоевград

Реализацията на Националната стратегия ”Предпазване на младежите от закононарушения ”, иницииран от Главна дирекция „ Национална полиция “, стартира от началото на месец декември 2022 година Пилотно тя ще стартира в гр. Благоевград, а по-късно и на територията на цялата страна. В нея, с изключение на структури на Министерство на вътрешните работи, са включени представители от Областната дирекция, от Националния център за публично здраве и разбори, Регионално ръководство на образованието - Благоевград, Местната комисия за битка с трафика на хора и Общинския съвет по наркотични субстанции — Благоевград.

В рамките на самодейността са планувани срещи с общо 773-ма възпитаници от 31 паралелки на 10 образователни заведения на територията, обслужвана от 01 районно управление (на МВР) и 02 РУ-Благоевград. Беседите ще обгръщат превантивни тематики, свързани с трафик на хора, в това число и за полова употреба, с използването на наркотични субстанции, с закононарушения срещу собствеността, както и с закононарушения посредством виктимизация с потребление на информационно-комуникационни технологии.

Полицейската статистика сочи, че към 13.4 от закононарушенията / общо 54 611/са осъществени от лица на възраст сред 18 и 25 години, като максимален брой от тях са кражбите, ръководство на МПС след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, както и закононарушения, свързани с опиати.

Масовото потребление на актуалните осведомителни и информационни технологии е спомагателен рисков фактор. На процедура към този момент съвсем няма незаконна активност, която да не се реализира с тяхна помощ.

От една страна това прави разкриваемостта на закононарушенията по-трудна, а от друга - спомага за въвличането в престъпни действия на младежи, при които отсъстват други рискови фактори. Младите хора са и най-силно наранени от закононарушения срещу личността и собствеността. Сред типичните за младежката виктимизация закононарушения би трябвало да се посочат половите похищения на девойки и млади дами. Те са и измежду най-честите жертви на трафик за полова употреба, която нерядко се съпътства от физическо и полово принуждение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР