Реалистичното и смислено решение е да се съберат свръхпечалбите на

...
Реалистичното и смислено решение е да се съберат свръхпечалбите на
Коментари Харесай

Премиерът Денков в Благоевград: По-добре да съберем свръхпечалбите на „Лукойл“, отколкото да бързаме с отмяна на дерогацията

Реалистичното и свястно решение е да се съберат свръхпечалбите на „ Лукойл България “ от разликата в цените на съветския и неруския петрол, в сравнение с да бързаме с анулацията на дерогацията за преправка на съветски нефт. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков пред публицисти в Благоевград.

С последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. към 60% от свръхпечалбите на „ Лукойл България “ би трябвало да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 година „ Очакваме „ Лукойл “ да съблюдава законите. Аз на думи нямам доверие. Това, което всички желаеме, е тези налози да влязат в хазната оптимално скоро и не по-късно от края на годината “, безапелационен беше министър председателят. Такъв е бил и фокусът на полемиката, която се организира тази сутринта с водачи на партиите, подкрепящи държавното управление.

Министър-председателят за следващ път дефинира като невероятно предлагането за прекъсване на дерогацията на „ Лукойл “ в границите на седем дни. „ Това значи, че рафинерията няма да има нефт след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите ѝ. Има разлика сред това „ Лукойл “ да може да работи с неруски нефт и да има подобен в наличност “, добави акад. Денков. „ Да, рафинерията може да работи с друг нефт, само че той се обезпечава с дълготрайни контракти, а те изискват месеци на договаряния. Именно това беше главната причина дерогацията да се прави на стадии “, акцентира той.

Предложението събраните средства от свръхпечалбите на „ Лукойл България “ да бъдат употребявани като обезщетения за понижаване на цената на горивата може да се окаже наказуемо от Европейската комисия. „ Аз бих бил внимателен да кажа тъкмо по какъв начин ще се употребяват тези средства. Със сигурност ще бъде в интерес на хората “, съобщи акад. Денков.

Министър-председателят разяснява и упованията пенсионерите да получат коледни надбавки тази година, макар че такива не са планувани в бюджета за 2023 година Много по-важно е да се покачат пенсиите, тъй че възрастните хора да получават по 50 лева всеки месец вместо един път или два пъти в годината като бонус и някой да печели известност, сподели министър председателят. „ Този диалог не е завършил. Нека да забележим осъществяването на бюджета през месец ноември, тогава ще обсъждаме отново “, добави той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР