Реалистично е масовата ваксинация срещу Covid-19 у нас да започне

...
Реалистично е масовата ваксинация срещу Covid-19 у нас да започне
Коментари Харесай

Кунчев: Масовата ваксинация може да започне през април

Реалистично е всеобщата имунизация против Covid-19 у нас да стартира до края на април, като хората, които нямат персонален доктор, ще бъдат ваксинирани в районните здравни инспекции. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който се имунизира против болестта в Столичната районна здравна ревизия.

Ако идната имунизацията на " АстраЗенека " получи утвърждение от Европейската организация по медикаментите в края на месеца, както беше оповестено, е реалистично всеобщата имунизация у нас да стартира през април, сподели още Кунчев и добави:

" Ние към този момент в множеството региони довършихме първата фаза. Започнахме работа с учебно заведение, със старческите домове, има опция доста бързо да преминем към третата. "

По мотив изказвания на австралийски учени, че имунизацията на " АстраЗеника " надали ще доближи оповестената от компанията 90% отбрана, основният държавен основен контрольор съобщи, че до момента в който не излезе късата характерност на имунизацията от " АстраЗенека ", е нечиста сделка да обсъждаме какъв е процентът й на отбрана.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев се ваксинира против COVID-19 в 10:30 ч., в постройката на Регионална здравна ревизия - София.

" Надявам се да не настъпят някакви странични реакции, че на следващия ден съм на брифинг ", съобщи в кръга на шегата пред медиите той преди слагането на инжекцията.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" В света към този момент има 30 млн. имунизирани. Първоначалните съмнения, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, явно не става. Профилът на сигурност на имунизациите е превъзходен, уповавам се че по този начин ще бъде и за идващите ", съобщи той след имунизацията.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

До края на месеца ще бъде направена и по-късно препоръчана за утвърждение от Министeрския съвет стратегия за проучване на налични антитела след имунизиране против COVID-19, заяви още основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му обследването ще стартира през февруари и ще включва 1000 - 1200 мъже и дами на друга възраст и ще продължи в интервал от две години. То ще наблюдава и какъв брой дълготраен е резултатът от имунизацията.

Все още не се знае сигурно какъв брой дълго ще продължи отбраната и това може да варира при другите ваксини. Вероятно ще продължи най-малко няколко месеца, само че може да се наложи наново имунизиране. Изследователите учат това деликатно.

" Личното ми мнение е, че имунизацията защищава към година, само че никой не може да бъде 100 % сигурен ", сподели Кунчев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

За случаи на разболели се от коронавирусната зараза след слагане на първата доза ваксина Кунчев разяснява, че сред първата и втората доза на имунизацията не се построява висок титър на антитела и те не защищават. Заразените ще бъдат имунизирани с втората доза, в случай че заболяването протича в лека форма, в противоположен случай - ще се изчака.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Кунчев изрази паниката си от вероятно отваряне на заведенията за хранене на 1 февруари, както обявиха желанието си ресторантьорите. Диалозите са доста тежки, само че за някои интервалът е дълъг -10 месеца, за други - 3-4, има и тежки моменти, защото има цели фамилии, заети с този бизнес, които останаха без работа, уточни още Кунчев. Утре ще се вземе решение, добави той.

По думите му би трябвало отговорно да се вземе решението по кое време да отворят заведенията за хранене и до какъв брой часа да работят. Две седмици по-късно ще решим дали да се отворят и нощните заведения. По думите му, в случай че се отвори комерсиалната част на моловете, няма необикновен риск, само че би трябвало да се избегнат обществените контакти на местата за събиране на деца и възрастни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР