Реалистично е да се изградят още четири реактора – два

...
Реалистично е да се изградят още четири реактора – два
Коментари Харесай

Председателят на “Булатом“: Реалистично е да изградим още четири реактора за АЕЦ

" Реалистично е да се изградят още четири реактора – два за АЕЦ „ Козлодуй “ и 2 за АЕЦ „ Белене “, това сподели в предаването „ Лице в лице “ по bTV Богомил Манчев, ръководител на съдружие Български атомен конгрес („ Булатом “).
Прочетете още
„ Правителството разгласи, че прави разбори по какъв начин да изградим на две площадки четири реактора. Голямото благосъстояние на нашата страна е, че ние имаме две лицензирани нуклеарни площадки. Това е мъчно за една страна в гъсто обитаем регион като Европа “, добави Манчев.

Той е безапелационен, че за площадката в Белене няма да е необходим нов лиценз, а компанията, която ще строи реакторите ще би трябвало да получи от Европейски Съюз нотификация за плана.

Експертът изясни, че тези блокове няма да се появят внезапно, а последователно до 2047 година „ С тях ние решаваме въпроса на така наречен беземисионна стопанска система, която би трябвало да реализираме 2050 година “, посочи той.

Според Манчев Европейски Съюз няма да направи изключение за България и няма да позволи въглищните централи да работят по-дълго. Като резултат те ще би трябвало да спрат работа поради скъпите излъчвания.

„ Нужна е устойчива сила. Цял свят разбра, че най-чистата сила и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом “, акцентира ръководителят на „ Булатом “.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР