Реалистичната дата, от която България може да влезе в Шенгенското

...
Реалистичната дата, от която България може да влезе в Шенгенското
Коментари Харесай

Керемедчиев: До март-юни 2025 влизаме и в сухопътния Шенген

Реалистичната дата, от която България може да влезе в Шенгенското пространство , е сред март и края на юни месец 2025 година. Това предвижда пред News.bg интернационалният анализатор и някогашен заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

" Етап две е реалистично да се случи след към година, т.е. сред март и юни месец ", уточни той.

Все отново има редица условия, които страната ни следва да извърши - да вземем за пример 5-кратно нарастване на силите на " Фронтекс ", пазещи българо-турската граница, както и доста нарастване на финансирането за въпросната защита, само че това са неща, които България желае и от които има полза, добави Керемедчиев.

А за какво е определен точно краят на март 2024 година, с цел да влезем в т.нар въздушен и воден Шенген? Защото, уточни Керемедчиев, точно през март интернационалната авиационна асоциация и авиационните компании оповестяват новия си график . Допълнително пък Австрия ще изпрати свои представители на българските летища.

Относно реториката на някои политически партии, че влизането в Шенген по вода и въздух ще усили мигрантския напън към България посредством връщането на незаконно влизащи в Европейски Съюз от други страни - съгласно Керемедчиев това е изразителност, напълно стояща на политическа основа.

" Тук приказваме за два вида имигранти - тези, които минават и се записват в България, получават бежански статут и които съгласно Дъблинското съглашение би трябвало да бъдат върнати в България. Това обаче на процедура не се случва, до момента в който чакат този развой, те се придвижват към Западна Европа. "

Вторият вид мигранти, попадащи в Австрия и Западна Европа като цяло - тези, които са минали през Гърция и Република Северна Македония , само че които, бидейки хванати от управляващите, настояват, че са минали през страната ни. Нещо, което не може да се откри в действителност и не води до връщане на мигранти на наша територия.

Все повече политиката стартира да господства над обективните критерии . Така изяснява Милен Керемедчиев обстоятелството, че България, изпълнявайки от години критериите за влизане в Шенген, към момента не е пълновръстен член.

Все още, успокои интернационалният анализатор, няма заплаха от усилване на бежанската вълна поради обстановката в линията Газа.

" Все още Египет не отваря своите граници и пропуща доста изборно, точно опасявайки се, че тези младежи, стоящи на границата, ще ги наводнят, както и че ще поемат към Европа. Все още подобен напън няма, само че с разширението на военната интервенция от страна на Израел има капацитет за подобен развой. И освен на имигранти, а и на прикрити имигранти, които в действителност са радикални ислямисти, нещо, което наблюдавахме преди ", добави Керемедчиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР