Реалистичен план за действие и откриване на строителна площадка за

...
Реалистичен план за действие и откриване на строителна площадка за
Коментари Харесай

До края на март месец трябва да започне ремонтът на язовир Огоста

Реалистичен проект за деяние и разкриване на строителна площадка за ремонта на язовир " Огоста “ преди април, когато изтича разрешението за градеж, обсъди на среща в Министерството на стопанската система и промишлеността министър Богданов с представители на всички виновни държавни институции, оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността.

В нея участваха представители на Държавната консолидационна компания (ДКК), Държавната организация за метрологичен и механически надзор (ДАМТН), Областната администрация Монтана, Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовири (ДПУСЯ), специалисти и инженери, които са били измежду строителите на язовира.

Всички се сплотиха към това, че би трябвало в незабавен порядък да бъде открита строителна площадка, с цел да стартира ремонтът на язовира допустимо най-бързо, нещо което е отлагано от години. До момента през годините, макар осъществените наставления, не са били набелязани съответни стъпки, няма осъществен ремонт, няма обезпечен бюджет, акцентираха специалистите. 

Проблемът с ремонта на язовир " Огоста " е дълготраен и към този момент не търпи отсрочване. Язовирът би трябвало да бъде ремонтиран предпочитано в незабавен порядък. Предприемаме действителни дейности, с цел да няма риск при всеки по-силен дъжд ", акцентира министър Богданов. " Ремонтът на стената на язовир " Огоста " е обвързване на страната и тя би трябвало да си свърши работата ", бе безапелационен той.

На срещата бяха разисквани съответни стъпки, които да се подхващат в незабавен порядък, с цел да стартира ремонт на стената на язовира, преди приключване на крайния период на строителното позволение в края на месец април. Стана ясно, че има направен план и позволение за строителството на каменната ризница на язовирната стена и отводняващия канал.

Експертите бяха безапелационни, че би трябвало да се стартира с понижаване на равнището на " Огоста " и ремонт на водния откос на стената, само че бяха набелязани и още няколко незабавни неща като ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени наставления от ДАМТН. Това ще понижи риска при последващи наводнения. Решавайки тези проблеми рискът за Монтана ще бъде понижен, като по този начин ще се резервира и икономическата активност обвързвана с язовира. Представителите на всички институции се сплотиха, че би трябвало да бъде открита строителна площадка до края на март месец. Като цяло няма риск от изцяло преливане на язовира, защото равнището му се поддържа на ниски стойности, точно поради съществуващите проблеми и потребността от ремонт, бе посочено още на срещата.

" Започваме с съответни първи стъпки за ремонта на язовира, ще осигурим и финансирането защото ресурсът, който е бил обособен преди години е изхарчен от ДКК ", акцентира Богданов и добави, че до края на февруари ще има решение на техническата и финансовата част на плана.

Сформирана бе и работна група, в която влизат представители на всички виновни държавни институции и инженери. Ще бъдат поканени и представители на Община Монтана, защото има належащи проблеми, свързани с създаване на промяна на  река " Огоста " в градската част, за които би трябвало да се погрижи Общината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР