Реакцията на държавата по повод наводненията по Южното Черноморие е

...
Реакцията на държавата по повод наводненията по Южното Черноморие е
Коментари Харесай

Денков: Реакцията на държавата за наводненията беше мигновена. Щетите в Царево са за около 30 млн. лв.


Реакцията на страната във връзка наводненията по Южното Черноморие е била мигновена, като още в първите дни са били изпратени екипи, които да оказват помощ за изтеглянето на хората от застрашените райони. Такава оценка даде министър председателят Николай Денков по време на чуване в Народното събрание за наводненията в община Царево.

Изслушването пред депутатите е по негово искане.

Денков изясни, че все още вредите в община Царево се правят оценка на към 30 млн. лева. В бюджета за 2023 година са планувани 130 млн. лева, като сега са налични 60 млн. лева за предотваряване на бедствия.

" С други думи сега средства са налични и е въпрос на добра организация от институциите, с цел да успеем оптимално бързо да оправим нарушената ифнраструктура и хората да възстановят естествения си темп на работа ", сподели министър председателят.

По думите му, реакцията на страната при естественото злополучие е била доста бърза, защото " преваляванията започнаха през нощта и още на сутринта - преди да бъде оповестено бедственото състояние - на място бяха 11 екипа на пожарна сигурност с 35 чиновници, 2 екипа водолази ". Денков посочи и работата на екипите на Агенция " Социално подкрепяне ", както и присъединяване на българската войска, която също е на терен и оказва помощ.

Министър-председателят не назова съответните аргументи за наводненията - той позволи, че обезлесяването и застрояването на дерета могат да бъдат действителни аргументи, само че " дали те са такива в съответни случай би трябвало да отговори комисията, която ще даде експертно мнение ".

" Това, което мога да кажа в този момент, е че в случай че желаеме да избегнем в бъдеще такива проблеми, методът би трябвало да бъде систематичен и да изисква дългогодишни старания, каквито досега съвсем не са правени ", съобщи Денков.

Той цитира отчет от октомври 2022 година на някогашния длъжностен министър на околната среда Росица Карамфилова. От него излиза наяве, че на територията на България има 360 речни сектора с понижена проводимост за водата, които заплашват живота на хората и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях се намират в община Царево.

Денков изясни, че служебното държавно управление е отпуснало над 60 млн. лева за 93 обекта за предотвартяване на бедствия, само че единствено 10 от тях са измежду посочентие в отчета 360 речни сектора.

" От тези финансирани обекти единствено един е в община Царево. С други думи казусът е разпознат, само че изисква съществено финансиране ", добави министър председателят.

Очаквайте детайлности!
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР