Реакцията му е предизвикана от намерението на общинската администрация да

...
Реакцията му е предизвикана от намерението на общинската администрация да
Коментари Харесай

Константин Бачийски: И новият инвеститор е като стария – ще сложи край на проекта за свободна зона в Равнец

Реакцията му е провокирана от желанието на общинската администрация да предложи на гласоподаване в Общинския съвет смяна на Подробен устройствен план въз основата на остарялото военно летище в Равнец

„ Община Бургас за трети път се пробва да постави завършек на моя план за основаване на индустриална зона със статут на свободна безмитна зона и лично карго летище на мястото на някогашната авиобаза Равнец “, разяснява Константин Бачийски, депутат от „ Продължаваме Промяната “.

Реакцията му е провокирана от желанието на общинската администрация да предложи на гласоподаване в Общинския съвет смяна на обстоен организационен проект въз основата на капиталово желание за създаване на комплекс за произвеждане на зелен водород и фотоволтаичен парк върху терени от остарялото военно летище.

Константин Бачийски е създател на идея за трансформацията на някогашната военна авиобаза в модерна икономическа зона с разнообразни индустриални, логистични центрове и терминали за карго товари. Ако всичко това бъде осъществено, планът планува разкриване на към 8000 работни места.

Депутатът е на мнение, че една възможна инвестиция в производството на зелен водород на това място, ще блокира концепцията му за основаване на Свободна икономическа зона в Равнец със съпътстващи производства.
 През 2019 година Константин Бачийски събираше подписи за запазването на летателните писти в Равнец
Бачийски се аргументира с това, че самият вложител е записал в капиталовото си желание да построи освен уреди за производството на водород, само че и да разположи слънчев парк върху терена.

„ Отново напомням на общинската администрация, че слънчеви паркове могат да бъдат ситуирани на най-различни места в общината или в Бургаска област, в това число и върху земеделска земя над 7-ма категория, само че неповторима за региона индустриална зона със лично летище с две писти може да има единствено на едно място и това е в Равнец “, съобщи Константин Бачийски.

Това е третият му опит да отстоява своята визия за развиване на някогашната авиобаза. През 2019 г общината предложи регионът да бъде озеленен и да се основат зони за спорт. Бачийски провежда подписка за опазване на летището и за два дни събра над три хиляди подписа.

През 2022 год. се появи датски вложител, който предложи 500 милиона лв. за основаване на слънчев парк и съоръжения за водород с общо 40 работни места. Бачийски, към този момент като народен представител от „ Продължаваме промяната “ се разгласи и против това желание със същия мотив - че слънчев парк може да се построи на доста места, а карго летище – единствено в Равнец. Той популяризира тогава до медии известие, че зад вложителя стои огромна българска икономическа група.  

Дни по-късно съдружното държавно управление изиска страната да си върне  собствеността върху летището в Равнец.

Новият план, зад който стоят гръцки вложители,  залага също на създаване на съоръжения за произвеждане на водород и в началото планува разкриването на 200 работни места. Според депутата, в този случай още веднъж изплува друга българска икономическа група.

„ Ако терените наоколо до самолетните писти бъдат покрити със слънчеви панели, то тогава пистите губят своето значение, тъй като няма да има място за изграждане на заводи и логистични уреди . Така ще се унищожи плана, който съм основал с доста труд и считам за неповторим, ще се раздели на две терена и заради липса на визия и предвидливост ще се изтъргува небрежно и на дребно плана за слънчев парк “, проучва Бачийски.

Според него добавената стойност от плана, включващ слънчев парк, ще е в интерес на един вложител вместо да се основат условия за разкриване на 8000 нови работни места,  които да донесат дълготрайни изгоди за града и района.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР