Реакция на посещението на Зеленски у нас дойде и от

...
Реакция на посещението на Зеленски у нас дойде и от
Коментари Харесай

Украинските въоръжени сили: Напрежението около АЕЦ Запорожие намалява

Реакция на визитата на Зеленски у нас пристигна и от Москва. Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков визитата на украинския президент в България демонстрира, че Киев прави всичко допустимо, с цел да въвлече колкото се може повече страни в спора.

В Украйна четирима души починаха и над 30 са ранените при съветско ракетно нахлуване в Лвов, в западната част на страната.

При идването си в София украинският президент Володимир Зеленски сподели на домакините си видео от съветските ракетни офанзиви против Лвов от миналата нощ. И даде обещание безапелационен отговор за нападението. Три от 10 изстреляни ракети са поразили цели в града, сподели представител на въоръжените сили. Според кмета Андрий Садовий това е най-голямата офанзива против гражданска инфраструктура в града от началото на съветската инвазия в Украйна. Жертвите са се намирали в жилищна постройка, ударена от съветските ракети. Заради нанесените вреди върху електрическа подстанция без ток са останали към 150 семейства.

По време на диалозите в София на президентите Радев и Зеленски стана ясно, че Украйна и Русия са разменили военнопленници - Киев е получил 45 души, измежду които двама цивилни, а Москва - 45 военни и две деца. Последната замяна на пленници бе на 11 юни, когато 94 руснаци бяха разменени против 95 украинци.

По-рано Наталия Гуменюк, представител на украинските въоръжени сили, съобщи, че напрежението към окупираната от Москва АЕЦ " Запорожие " понижава.

По думите й това се дължи на военните и дипломатическите старания на Киев с задграничните сътрудници, които оказват напън върху Русия.

Запорожската АЕЦ, която е най-голямата в Европа, е под надзор на съветските сили от началото на войната. През последните дни Киев и Москва взаимно се упрекнаха в приготовление на провокации. Но в това време украинската компания " Енергоатом " предизвести за нова опасност, произлизаща от активността на неопитни съветски експерти, които се намират сега в Запорожката централа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР