Реакциите от газа, който униформени използваха срещу протестиращи вчера, трае

...
Реакциите от газа, който униформени използваха срещу протестиращи вчера, трае
Коментари Харесай

Още не е ясно каква е съставката на използвания от полицията газ

Реакциите от газа, който униформени използваха против протестиращи през вчерашния ден, трае часове. Това описват пострадали пред БТВ. Ефектите от употребявани от полицията субстанции, обаче, не би трябвало да са толкоз мощни, безапелационни са специалистите.

Никола Колев и татко му са измежду хората към Българска народна банка през вчерашния ден, когато напрежението ескалира. „ Мен ме напръскаха служителите на реда. Изведнъж стартира да лети някаква пяна и течност. Някой изкрещя и всички потеглиха да се дърпат обратно “, описа 17-годишното момче.

Течността попада в непосредствено в окото му. „ Болката беше непрекъсната. Не беше за 10-20 минути, а 50 минути си стисках окото “, добави Никола.

Близо до него в този миг е татко му. „ Нищо не виждаш дълго време, дишането е затруднено. Има загуба на равновесие и едно парене, което се появява по-късно, само че продължава доста часове. На никой не поисквам детето му един час да не може да си отвори очите, без да знае ще вижда ли “, посочи бащата Мариан Колев.

От Столична дирекция на вътрешните работи отхвърлиха да са употребявали невропаралитичен газ. Шефът на дирекцията Георги Хаджиев разясни, че те употребяват пикантен спрей вид „ пейпър “. Спрейовете, които униформените употребяват не би трябвало да имат толкоз мощно въздействие, счита някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Николай Радулов.

„ Там спрейове от този ред, които с изключение на да ти сълзят очите, те не би трябвало да повреждат кожата. Всички видяхме, че хората, които пръскат, пръскат с едни доста по-големи флакони “, разяснява Радулов и добави, че спрейовете би трябвало да се изпръскват под формата на аерозол, а не на течна бликам.

Подобни препарати водят до отичане на лигавиците, болежка и сълзене в очите, а при поемане на по-големи количества - евентуално и до отток на дихателните пътища.

„ Една от струите беше леко оранжева. Това подсказва, че е един от сътрудниците, които се употребяват е аксинил бромид. Когато престои, става прозрачен “, сподели Нина Нанкова от Института по обща и неорганична химия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР