Реакциите на партиите след връчването на мандата за съставяне на

...
Реакциите на партиите след връчването на мандата за съставяне на
Коментари Харесай

Мандатът за служебен кабинет е връчен: Как реагираха партиите?

Реакциите на партиите след връчването на мандата за сформиране на служебно държавно управление на Димитър Главчев могат да бъдат разграничени в две групи – на недоволните и на неутралните.

От ПП-ДБ видяха в решението на президента Румен Радев „ избор на блестящо политическо лице на ГЕРБ “ и се усъмниха в честността на идния избор. Заради това от групировката не желаят да вземат участие със свои хора в бъдещия длъжностен кабинет.

Ще показва състав за държавно управление, който ще е равно далечен, разгласи Димитър Главчев

Опозицията този път не подлага на критика, а уточни, че с обърканите конституционни промени президентът не е имал огромен избор. Премиерът в оставка Николай Денков пък даде обещание да помогне на наследника си.

„ Това, което чух е, че той е бил единствената опция. Ние не се бъркаме в служебни държавни управления. Нямаме президент, откогато свърши мандатът на господин Плевнелиев “, съобщи пред публицисти националният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Няма да издърпвам зам.-министри, сподели министър председателят в оставка

На въпрос от публицисти по какъв начин ще разяснява изразеното мнение от представители на ПП-ДБ, че е допустимо „ ГЕРБ и президентът да са се наговори “ за това кой да бъде номиниран, Биков отговори по този начин: „ Текстовете, които бяха признати като смяна в Конституцията, бяха предложение точно на ПП-ДБ “. 

Попитан за коментар по отношение на изказване на ПП-ДБ, че бъдещото служебно държавно управление е допустимо да бъде доминирано от ГЕРБ, националният представител съобщи, че „ идващото постоянно държавно управление ще бъде доминирано от ГЕРБ “.

Надявам се съдружната просвета да се появи, сподели той

„ За служебното си държавно управление господин Главчев ще избере, както и самият той даде поръчка, непартийни фигури в същинския смисъл на думата, а не непартийни като Асен Василев “, добави Биков и разясни, че ГЕРБ няма да му предлага имена за министри, защото партията влиза в предизборна акция и ще търсят специалисти за претенденти за народни представители.

„ ПП-ДБ върнаха Бойко Борисов на власт “, сподели на собствен ред водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Севлиево, където участва на общинска конференция на партията. По думите ѝ президентът Румен Радев е бил „ бетониран “ от ПП-ДБ.

С избора на Главчев президентът ясно сподели връзките си с ГЕРБ и Движение за права и свободи, разяснява представителят от ПП-ДБ

„ Скритата до момента сглобка сред президента и водача на ГЕРБ към този момент е очевидна ", уточни още Нинова. Според нея претендентът за длъжностен министър председател е 200% от ГЕРБ. Нинова добави още, че той ще прави това, което му подреди Борисов.

„ Изборите няма да са почтени “, разяснява още тя и уточни, че от партията считат да дадат отпор. „ Българска социалистическа партия останахме единствената опция, всички други се продадоха “, уточни още Корнелия Нинова.

Двамата ще се срещнат на 30 март

„ Благодарение на ПП-ДБ ще имаме длъжностен кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като те работят извънредно добре в синхрон “, разяснява тематиката и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

По думите му това, което сега се случва е, че „ ПП-ДБ се пробват да дадат успеха на ГЕРБ – нещо, което „ Възраждане “ не утвърждава “. Той също упрекна ПП-ДБ, че измененията в Конституцията са направени по тяхно гледище, както и че ръководителят на Сметната палата също е бил подсилен от тях.

По думите му те ще бъдат свързани с ГЕРБ

„ Президентът в никакъв случай не съветва състава на служебното държавно управление с партиите “, уточни Костадинов. Той добави, че в Конституцията не е записано никакво присъединяване на парламентарните партии в този развой, а е само и единствено в компетенциите на президента. На въпрос дали ще останат настоящите министри сега и в служебния кабинет, Костадинов отговори, че по-скоро не.

Костадинов съобщи, че всичките претенденти за служебни министър председатели са партийни фигури, като уточни, че Димитър Главчев също е такава партийна фигура. Той не изключва и част от министрите да са обвързани с една или друга степен с някоя партия.

Цветан Цветков не е отхвърлен, а има решение за неговото освобождение от Народното събрание, сподели той

Лидерът на „ Възраждане “ счита също по този начин, че ПП-ДБ са извънредно „ жадни за власт “ и за следващ път са паднали в клопката на ГЕРБ-СДС.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР