Реакции след отстраняването на директора на “Пирогов”Служители на спешната болница

...
Реакции след отстраняването на директора на “Пирогов”Служители на спешната болница
Коментари Харесай

Лекари срещу Кацаров за уволнението на Балтов

Реакции след отстраняването на шефа на “Пирогов”
Служители на незабавната болница излязоха и блокираха близкото кръстовище

Борисов и Нинова с позиции

На митинг в отбрана на уволнения си шеф проф. Асен Балтов излязоха лекари, сестри и санитари от незабавната болница “Пирогов”. Въоръжени с плакати и решени да блокират натовареното кръстовище до лечебното заведение за колкото е нужно, те скандираха “Всеки ден ще е така”. Обясниха и че са афектирани от отношението на здравното министерство, тъй като са били на първа линия по време на пандемията.

Преди ден шефът на “Пирогов” бе отхвърлен от здравния министър Стойчо Кацаров поради нарушавания в поверената му болница, които след инспекция на здравната каса се изчислявали на 1 млн. лева “Аз съм малко сюрпризиран. Снощи от медиите разбрах, че съм освободен от поста шеф на “Пирогов”, сподели проф. Асен Балтов пред бТВ и добави, че ще апелира това решение.



Междувременно изненадващо, с изключение на поддръжката на някогашния министър председател Бойко Борисов, който във фейсбук разгласи, че с това си деяние “Служебните прислужници на Румен Радев към този момент са дъно”, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също разяснява случая. “Здравеопазването се нуждае от дълбока смяна, а не просто от промяна на шефове на лечебни заведения. Проблемът не е в лекарите. Проблемът е в политиците, наложили този модел на здравеопазване”, написа тя също във фейсбук.



И КНСБ, в частност и Федерацията на синдикатите от опазването на здравето излязоха с позиция “Долу ръцете от “Пирогов”, в която показват, че не одобряват “констатациите за открити нарушавания при лекуване на пациенти с COVID-19, преди да са изяснени изцяло събитията и фактите”.

По-късно денем след реакциите на политици и синдикати зам. здравният министър доктор Димитър Петров излезе, с цел да изясни за какво проф. Балтов е бил отхвърлен (виж долу).
Зам. здравният министър доктор Димитър Петров: Беше предизвестен, че може да бъде освободен от поста


“Никой не е споделил, че лекарите в “Пирогов” са крали, реверанс пред тези хора”, побърза да каже заместникът на Стойчо Кацаров - доктор Димитър Петров, във връзка протичащото се в незабавната болница. Както и да посочи, че проф. Балтов бил предизвестен от здравния министър, че в случай че констатациите от отчета за “Пирогов” бъдат доказани, Кацаров ще го освободи от поста.

“Съветът на шефовете на болничното заведение твърди, че се ръководи безусловно непрозрачно “Пирогов”, проф. Балтов крие от съвета на шефовете голям брой материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други фрапиращи факти”, разгласи Петров.

При инспекцията е открито, че се касае за нарушавания главно по две клинични пътеки - за бъбречна непълнота и за чернодробни болести. В протоколите се виждало, че е открита регистрирана, само че неизвършена активност на над 400 лица за над 1 млн. лева Става дума за фиктивни пациенти и несбъднат логаритъм по здравните пътеки, разясни зам.-министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР