Разяснителна среща за въвеждането на електронните рецепти се проведе в

...
Разяснителна среща за въвеждането на електронните рецепти се проведе в
Коментари Харесай

Здравните власти с разяснения за електронните рецепти

Разяснителна среща за въвеждането на електронните предписания се организира в Министерството на здравеопазването с участието взеха заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов, ръководителят на Българския фармацевтичен съюз маг. фарм. Димитър Маринов, основният секретар на БФС маг. фарм. Светослав Крумов, заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов, заместник-председателят на УС на Българския зъболекарски съюз доктор Георги Габровски, шеф " Софтуерна интеграция " в " Информационно обслужване " Борис Костадинов и представители на министерството.

По време на срещата са разисквани измененията, които влизат в действие от 16 октомври с изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. В новите текстове на Наредбата е посочено, че лекарствените артикули за лекуване на диабет (Анатомо лечебна група – A10) и антибактериалните лекарствени артикули за систематична приложимост (Анатомо лечебна група – J01), ще се изписват единствено с електронна рецепта.

Разбираме, че всяко изобретение е предизвикателство, само че тук задачите на министерството са ясни. Отпускането на тези две групи лекарства единствено с е-рецепта, ще подсигурява бистрота върху целия развой, надзор върху честотата и неправилната приложимост без лекарско наставление, както и дейно следене на наличностите, тъй че да бъдат обезпечени преди всичко потребностите на българските жители ", уточни заместник-министърът на опазването на здравето. " Ако успеем да понижим използването на антибиотици без рецепта, даже единствено с 5%, това ще е триумф, добави проф. Гетов.

Издаването на електронна рецепта не анулира визитата при доктор, защото предписването на лекарства се прави след физически обзор.  За да издаде е-рецепта, медицинският експерт е належащо да разполага с компютър, мобилно устройство, интернет връзка и профилиран медицински програмен продукт, като такива са условията при работа и с Националната здравноосигурителна каса. Изключително значимо е, че НЗИС поддържа " офлайн " режим на работа, в който при неналичието на интернет съгласуваност събитията се резервират и изпращат още веднъж при възобновяване на свързаността.

С цел отбягване на усложнения и облекчение на медицинските експерти, " Информационно обслужване " създаде и внедри гратис и налично приложение – eRx, функциониращо на мобилни телефони, опериращи с Andorid и IOS.
 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР