Разяснения за служебното преизчисляване на пенсиите от 1 април на

...
Разяснения за служебното преизчисляване на пенсиите от 1 април на
Коментари Харесай

НОИ обясни защо служебното преизчисляване на пенсиите ще е на 1 април

Разяснения за служебното преизчисляване на пенсиите от 1 април на работещите пенсионери разгласява на уеб страницата си Националният застрахователен институт.

Информацията може да бъде открита в

Предвидени са два метода за преизчисляване. Първият метод е служебно – с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането или преизчисляването на пенсията до края на миналата календарна година. Вторият метод е по заявление на пенсионера – с в допълнение добития осигурителния стаж и застрахователен приход в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване на пенсията, до датата на преизчисляването.

Акцентът е, че се ползва обединен метод и идентичен интервал за преизчисляване.

Ако преизчисляването се прави от 1 януари на всяка година с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж до края на миналата календарна година, каквито оферти са правени, това не би донесло спомагателни изгоди за пенсионерите, защото поради обмена на осигурителните данни и времето за софтуерна обработка на близо 400 хиляди пенсии, изплащането им отново би се осъществило през април.

Следва да се подчертае също, че при осъществяване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуща нито един интервал с положен застрахователен стаж след пенсионирането. Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до идващото годишно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година, означават от Национален осигурителен институт.

" Работим с продължителността на стажа за миналата календарна година, с цел да може през януари и февруари да получим данните от осигурителите, март да бъде осъществена софтуерната обработка и през април с постоянното месечно погашение на пенсиите лицата ще си получат новите преизчислени размери на пенсиите ", изясни Любомира Язаджиева - шеф Дирекция „ Пенсии “ в осигурителния институт, по БНР.

През тази година служебно се преизчисляват близо 336 хиляди пенсии на работещи песионери а новите размери се получават 12 месеца – до идващото годишно преизчисляване, като те се осъвременяват от 1 юли в съответната година по швейцарското предписание. В момента Национален осигурителен институт обработва и близо 77 хиляди подадени заявки за преизчисляване с изключение на със спомагателен стаж и със застрахователен приход, разясни специалистът.

" Ако лицето получава относително високо заплащане като работещ пенсионер, имам поради заплащане, което надвишава прихода, с който е отпусната пенсията му, то има опция да подаде заявление за преизчисляване на пенсията му, като в тези случаи преизчисляването се прави като се преценява и осигурителният приход, добит след пенсионирането ", подчертава Язаджиева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР