Развръзка с детето, отглеждано три години без акт за раждане

...
Развръзка с детето, отглеждано три години без акт за раждане
Коментари Харесай

Буда вече се казва Атанас, настаниха детето в приемно семейство

Развръзка с детето, отглеждано три години без акт за раждане и ЕГН поради отвод на майка му да го записва. Случаят е от пловдивското село Иван Вазово.

Детето към този момент има законно име и служебно издадени документи. То се споделя Атанас, а не Буда, както го е наричала до момента майка му. Със съдействието на обществените институции и прокуратурата детето е със статут на краткотрайна протекция, а за майката се поставят профилирани здравни грижи в Пловдив.

Къщата, в която Галя Танева отглеждала до през вчерашния ден своя наследник, е без ток и вода. Майката предпочитала изолиран метод на живот, а в двора ги пазели десетки кучета. Детето си родила сама в дома си през 2019 година и отказвала всякаква помощ от обществените служби.

Лиляна Димитрова – експерт ГРАО, кметство Иван Вазово: " Тя е затворена, в нейната къща не се позволява никой, с какво се хранят, по какъв начин живеят, желаеме да ѝ помогнем, нищо неприятно, нищо неприятно.

Заради неналичието на ЕГН всички опити да се реши дали детето е в риск пропадали. През октомври предходната година Районният съд в Пловдив задължи община Калояново да издаде служебно акт за раждане на детето на Галя.

Лиляна Димитрова – експерт ГРАО, кметство Иван Вазово: Вече име, има акт за раждане. Кръстили сме го Атанас по това, че нейният татко се споделя Танко, а Атанас и Танко тук е почти едно, в нашето село.

Вчера в наличието на полиция, прокуратура, психиатър, обществени служащи и лекари Галя е изведена наложително от вкъщи си и с разпореждане на съда е настанена в психиатрично заведение за експертиза.

Магдалена Даргова – Държавно стопанско предприятие Хисаря: Детето е изведено от фамилна среда за гарантиране на неговата сигурност, защото остава без наставнически грижи. Физически наподобява доста добре за възрастта си, от дребния контакт, който създадохме с него, детето беше доста умерено, уравновесено и произнасяше обособени думи. Категорично декларирам, че детето не е отнето от майката. Наложената мярка за протекция е за това, че то краткотрайно остава без родител.

По информация на Българска национална телевизия детето е настанено в приемно семейство и се усеща добре. То ще има персонален доктор и ще може да посещава детска градина.

Стопкадър: Мартин Карбовски
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР