Разводът, смъртта в семейството, паричните и сериозните здравословни проблеми не

...
Разводът, смъртта в семейството, паричните и сериозните здравословни проблеми не
Коментари Харесай

Всяко негативно събитие ускорява стареенето на мозъка с около 4 месеца

Разводът, гибелта в фамилията, паричните и сериозните здравословни проблеми освен ни стресират, а и форсират стареенето на мозъците ни, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

"Използвахме нов логаритъм, с цел да предскажем стареенето на мозъка след ужасни събития, като бракоразвод или гибел - съобщи ръководителят на проучването Шон Хатън от Калифорнийския университет в Сан Диего. - Констатирахме, че всяко отрицателно събитие форсира стареенето на мозъка с към 4 месеца. " Това значи, че в случай че си имал неприятния шанс да преживееш две сходни събития, мозъкът ти ще е с 8 месеца по-стар.

Учените не са наясно по какъв начин сходни събития, които множеството хора претърпяват, форсират стареенето на мозъка. Настоящото проучване не е разкрило причинно-следствена връзка.

Други проучвания откриха, че стресиращите събития могат да ускорят скъсяването на теломерите. Според доктор Даниъл Кофър от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, стресиращите събития могат да провокират възпаления, които да ускорят стареенето. Той разясни, че е допустимо стареенето да бъде провокирано от реакцията на индивида към стресиращото събитие, а не от самото събитие. "Когато реагират отрицателно към стресиращо събитие, хората постоянно не се хранят и не спят добре и това има своето отражение върху мозъците им ", означи той.

Изследването обхванало над 350 ветерани на междинна възраст 62 години, които отбили военната си работа сред 1965 и 1975 година Около 80 на 100 от тях в никакъв случай не са били на бойното поле. Участниците били интервюирани за "съдбоносни събития ", които включват гибел на член на фамилията или другар, бракоразвод, разлъка, финансови и съществени здравословни проблеми. Били им заложени също въпроси, с цел да се дефинира социалноикономическият им статус. Участниците минали проби, с цел да се разбере дали имат проблеми с паметта и дали имат ген, обвързван с по-висок риск от заболяването на Алцхаймер. Освен това мозъците им били изследвани с ядреномагнитен резонанс. След това учените присъединили получената информация в своя логаритъм, с цел да предвиждат стареенето на мозъка. Алгоритъмът взел под внимание също фактори, които са свързани с ускорено стареене, като да вземем за пример риск от сърдечни заболявания, приложимост на алкохол, етническа принадлежност.

Резултатите от проучването са оповестени в Neurobiology of Aging.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР