Разводът по Skype, дори от покрива на мол не е

...
Разводът по Skype, дори от покрива на мол не е
Коментари Харесай

Заради коронавируса: Разводът онлайн вече е реалност

Разводът по Skype, даже от покрива на мол не е заблуда, а нова действителност в Софийския областен съд. Заради ковид, най-големият областен съд в страната към този момент регистрира забележителни резултати – сътрудниците не губят време да вървят до съда, а се включват в правосъдното съвещание от място, което авансово декларират, а юристите им – от адвокатските фирми си. Освен постигането на експедитивност и безспорна отдалеченост, разводите по Skype минават в мир и естетика, тъй като сътрудниците не се срещат очи в очи и по този начин отпада опцията някой от тях да се раздразни, написа Монитор.
Засега опция за осъществяване на видеоконференция при осъществяване на правосъдни съвещания по цивилен каузи е планувана в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние и законът за неговото изменение и допълнение, който дава опция да се организират такива съвещания до два месеца след отпадането на изключителното състояние. В законопроекта се уреждат значими въпроси, като метода по който съдът удостоверява идентичността на страните и техните представители, което е изключително значимо във всяко едно произвеждане, осъществяване на процесуални дейности в електронна форма, електронно приканване и така нататък Също по този начин обаче, следва да се има поради и нуждата от техническа обезпеченост и не на последно място смяна в метода на мислене на страните в производството и визиите им за правосъден развой.
Съдия Даниела Радева и арбитър Цветелина Кържева–Гачева описват пред „ Монитор “, че нямат визия дали техни сътрудници в страната не са се възползвали от онлайн провеждането на съвещания по цивилен каузи, само че регистрират че това е оригиналност за правосъдната ни система. „ Аз персонално, а и сътрудника ми – арбитър Цветелина Кържева-Гачева, на драго сърце приехме концепцията да организираме отдалечени правосъдни съвещания. И двете сме на мнение, че това икономисва средства, време, а и е опция да се приспособят в правосъдните производства актуалните способи за връзка сред хората ", описа арбитър Радева. Тя добави, че провеждането на онлайн правосъдно съвещание не касае само разводите, а всяко правосъдно произвеждане.
В постройката на СРС има оборудвани няколко правосъдни зали, с което е предоставена техническа обезпеченост за осъществяване на отдалечено правосъдно съвещание. След като делото се разпредели на съдията, той го преглежда и в случай че реши, че е уместно за осъществяване на отдалечено съвещание, дава предписание, с което да се уведомят страните за отдалечено осъществяване на съвещанието. Съдебен чиновник се свързва със страните и те показват по какъв начин ще се свържат. Насрочва се съвещанието и страните са известени за датата и часа. В деня преди съвещанието се прави тест от правосъдния секретар на състава и IT експерт.
По отношение на документите за идентичност без значение дали съвещанието е отдалечено или не, всеки би трябвало да се легитимира. Досега е имало съвещания в най-различни комбинации. „ Страните се намираха в адвокатската фирма на юриста. Адвоката в адвокатската фирма, една от страните в офиса, другата страна в автомобил. Адвоката в адвокатската фирма, страните в дома си. Имаше страни без процесуален представител, включиха се от вкъщи си. Едната страна в офиса, другата беше в дома си. Повечето от страните бяха на работните си места – едната страна бе от покрив на Столичен МОЛ и организира връзката си от телефона. Делата които минаха нито едно не си приличаше с друго, всяко бе неповторимо единствено по себе си “, описаха двете съдийки.
Според тях и след изключителната конюнктура делата по скайп имат късмет. „ Това е бъдещето, живеем във време, в което техниката дава разнообразни благоприятни условия за връзка. Смятам, че и развиването на публичните връзки го изисква. Живеем в доста динамична среда и би трябвало да пестим времето на хората, което е доста скъпо. Вярно е, че не всеки жител разполага с техническа опция да взе участие в съвещание посредством интернет връзка, за жалост има доста хора, които не разполагат с телефон, компютър или достъп до интернет, само че това не значи, че достъпът до правораздаване ще бъде стеснен. Просто е, в закона би трябвало да бъде планувана и тази опция. За да се случи това след приключване на двумесечния период от анулацията на изключителното състояние, е належащо осъществяване на законодателни промени. Законодателната смяна следва да бъде добре премислена, защото пораждат разнообразни процесуални въпроси, да вземем за пример, в случай че страна, която е декларирала присъединяване в отдалечено правосъдно съвещание, не се включи в деня и часа, оповестени за съвещанието, ще бъде ли това спънка за предоставяне ход на делото или не и така нататък “, споделя арбитър Цветелина Кържева-Гачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР