Развитите икономики по света са изправени пред дългов проблем и

...
Развитите икономики по света са изправени пред дългов проблем и
Коментари Харесай

Световната банка: Развитите икономики са изправени пред дългов проблем

Развитите стопански системи по света са изправени пред дългов проблем и той идва в допълнение към други главоболия в международната стопанска система на фона на продължаващото покачване на лихвите от страна на централните банки, които се борят с високата инфлация. Това съобщи президентът на Световната банка Дейвид Малпас, представен от CNBC.

Съотношенията дълг към Брутният вътрешен продукт на развитите стопански системи са по-големи от когато и да било. Това значи, че стопанската система би трябвало да работи доста по-здраво единствено, с цел да изплаща средствата, които към този момент са взети назаем ”, съобщи Малпас.

От Световната банка натъртват на нуждата от бистрота при адресиране на казуса с повишаващия се дълг в изискванията на редица световни стопански проблеми, включително напрежението в банковия бранш и високата инфлация.

Миналия месец финансовата организация бе ръководител на кръгла маса за дълга във Вашингтон, на която прикани за шерване на информация за ускорение на процеса по преструктуриране на дълга по света. В годишния си отчет, оповестен през декември, Световната банка уточни, че общият външен дълг на страните с ниски и междинни приходи се е нараснал с 5.6% в номинално изражение до 9 трлн. $.

От Международния институт по финанси (IIF) оповестиха по-рано през годината, че номиналната стойност на световния дълг е намаляла спрямо равнищата от 2020  година и възлиза на под 300 трлн. $ през 2022 година

“Едно от нещата, които би трябвало да създадат развитите стопански системи, е да опитат да намерят допустимо най-стабилна среда, тъй че икономическият напредък да се завърне. Безрисковата норма на възвръщаемост се повиши за развитите стопански системи, само че кредитните спредове се разшириха и в разрастващите се страни ”, споделя Малпас.

Безрисковата норма на възвращаемост е доходността, която даден вложител чака да получи от инвестиция с нулев риск.

Инвеститорите постоянно първо ще изберат най-сигурните стопански системи, тъй че средствата, които остават, може да се насочат към разрастващите се стопански системи, а те просто не са задоволителни ”, съобщи Дейвид Малпас.

По думите му не толкоз развитите стопански системи са изправени пред двоен удар от увеличените разноски по дълга и неналичието на опция за револвирането му. На въпрос по отношение на проектите му откакто напусне поста през юни тази година - което е по-рано от плануваното през април 2024 година, когато изтича неговия мандат - Малпас съобщи, че изследва разнообразни благоприятни условия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР