Развитието по случая „Барселонагейт“ е една от темите, коиточленовете на

...
Развитието по случая „Барселонагейт“ е една от темите, коиточленовете на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ще изискаме конкретна информация за „Барселонагейт“ в Мониторинговата група на ЕП


Развитието по случая „ Барселонагейт “ е една от тематиките, коиточленовете на Мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент следим доста деликатно. Ще пожелаеме българската прокуратура да дава постоянно съответна информация за следствието. Това увери Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, която е член на групата, в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV1.

Първите въпроси по „ Барселонагейт “ в Европейския парламент (ЕП) бяха сложени още през лятото на 2020 година През септември същата година българската прокуратура разгласи, че чака информация от испанските сътрудници. Темата е обсъждана неведнъж при всяка полемика за България в мониторинговата група, както и по време задачата на европейските депутати в София през есента на 2021 година Главният прокурор Иван Гешев отговаряше на въпроси за „ Барселонагейт “ и през януари т.г., когато се яви на чуване в Брюксел.

Елена Йончева заяви още, че към този момент събира данни дали в хипотетичното пране на пари посредством пазаруване на парцели в Барселона, в което може би е забъркан някогашният министър председател Бойко Борисов, не са употребявани европейски средства. Ако това се окаже по този начин, ще желая среща с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, сподели тя.

Елена Йончева работи по „ Барселонагейт “ от юли 2018 година, още когато беше народен представител в Народното събрание. През май 2019 година тя внесе в прокуратурата в България три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от фирмите, посредством които са купени и наети парцелите в Барселона.

Само месец, откакто през 2018 година разгласих в българския парламент, че стартирам да групирам документи за „ Барселонагейт “, прокуратурата образува досъдебно произвеждане против мен, а малко по-късно тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета ми. Във вторник Европейският парламент дефинитивно отхвърли това искане, защото откри, че става дума за fumus persecutionis - желание посредством правосъдното произвеждане да бъда дискредитирана и отстранена от политиката, уточни Елена Йончева.

„ В контакт съм с основния прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас “, напомни още тя в изявлението за Веселин Дремджиев. Благодарение на бързата връзка с испанския прокурор през юли м.г. Елена Йончева опроверга публикуваната информация от името на един от забърканите в „ Барселонагейт “, че казусът е преустановен. „ Новината “ се появи два дни преди края на предизборната акция.

От официалнотописмо на прокурор Алехандро Кановас(което прилагаме ) става изрично ясно, че следствието не е прекъснато, а е трансферирано към българската прокуратура заради повтаряне на юрисдикцията с българските управляващи. Той изясни, че процедурата в Испания не е продължена, с цел да се даде опция на българските управляващи да работят по случая, защото са открили, че двете прокуратури проверяват по едно и също време едни и същи лица и едни и същи обстоятелства. „ Тъй като българското следствие (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието “, написа прокурор Алехандро Кановас до Елена Йончева.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР