Развитието на вятърни паркове в морето не бива да се

...
Развитието на вятърни паркове в морето не бива да се
Коментари Харесай

Българска морска камара: Развитието на вятърни паркове в морето бива да е за сметка на рибарството

Развитието на вятърни паркове в морето не трябва да се прави за сметка на основния за синята стопанска система бранш „ Рибарство и аквакултури “. Това оповестиха в позиция от Българската морска камара. Членовете на най-голямото съдружие в морския бранш упорстват за експертно прецизиране на текстовете в законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства, признати на първо четене от Народното събрание. 

„ Вносителите следва да вземат поради съображенията на бранш " Рибарство и аквакултури ", защото в него са заети хиляди български жители. Не можем да спорим за нуждата от ясно нормативно контролиране на въпроса, който ще способства за развиването на офшорния бранш у нас, само че тези процеси не могат да се случват в ущърб или за сметка на други браншове на синята стопанска система, измежду които е и морският туризъм ”, акцентира к.д.п. Александър Калчев, ръководител на Управителния съвет на БМК.

Морската камара упорства за осъществяване на повсеместен разбор за положението на морската стопанска система, биоразнообразието и морските запаси и идентифициране на евентуалните отрицателни въздействия върху тях при създаване на енергийни планове от възобновими източници в Черно море.

Такъв разбор желаят и риболовците, съгласно които перките в морето не трябва да се разполагат тук-там, където дълбочината е под 100 метра, тъй като ще прогонят пасажите от преходни риби и ще унищожават поминъка им. От туристическия отрасъл също са обезпокоени от законопроекта, защото крайбрежието ни е осеяно с комплекси и курортни селища и перките ще доведат до отлив на туристи. Такива няма по крайбрежието на нито една от конкурентните ни страни, показват от бранша.   
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР