Развитието на термоядрените реактори ще бележи технологичните тенденции през 2023

...
Коментари Харесай

2023: Реактори за термоядрен синтез обещават революция


Развитието на термоядрените реактори ще бележи софтуерните трендове през 2023 година (снимка: CC0 Public Domain)

Научните достижения от последните седмици на 2022 година ще дефинират някои от най-вълнуващите сфери на софтуерно развиване през 2023. Най-вероятно огромните промени ще минат под знака на новото потомство реактори – такива за термоядрен синтез.

В 1:03 сутринта в понеделник, 5 декември, най-мощният лазер на планетата светна в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) в Калифорния като част от опит, който разклати света на физиката – и този отвън него.

Лазерът се насочи към горивна капсула с размер на зрънце черен пипер. Това сътвори температури и налягания, които провокираха реакция на термоядрен синтез – реакцията, която зарежда слънцето.

Главозамайващо заричане

Лабораторията е правила сходни опити и преди. Ала този път силата от реакцията бе повече от мощността на лазера, употребен за нейното задействане. Това е незабравим миг за откривателите в областта на термоядрения синтез и въпреки термоядрените реактори да са към момента надалеч от производството на електричество за битови потребности, новината дава обещание да промени софтуерния свят.

„ Предприехме първите неуверени стъпки към източник на чиста сила, който може да революционизира света “, сподели шефът на LLNL Ким Будил.

Обещанието за работещ термоядрен реактор е главозамайващо. Ще има потребност от относително дребни количества гориво, няма да се генерират парникови газове, радиоактивните боклуци са малко.

Верижна реакция

Сега можем да чакаме отприщването на верижна реакция на търсене на комерсиализация на технологията. Успехът в NIF ще подтиква десетките частни компании, които ще се надяват един ден да построят най-удобния и най-ефективен термоядрен реактор.
още по темата
Например, един частен план в Обединеното кралство се надява да реализира пробив през 2023 година First Light Fusion, основана край Оксфорд, работи по нов метод за основаване на условия за синтез. Как? Изстрелва дребен алуминиев диск със скорост до 20 км в секунда по особено проектирана цел, съдържаща горивото, належащо за термоядрения синтез. При конфликт целта се пръсва, създавайки големи талази на налягане, които могат да провокират реакция на синтез.

През 2023 година екипът ще стартира работа върху Machine 4 – доста по-голям реактор, който би трябвало да разбие магическата преграда в термоядрения синтез – добиване на повече сила, в сравнение с е вложена.

Междувременно в Съединени американски щати друго значимо известие в света на синтеза ще пристигна при започване на актуалната година. Правителството ще разгласи коя частна компания ще получи 50 милиона $ финансиране за създаване на пилотна апаратура за термоядрен синтез. Целта ще бъде да имаме работещ реактор до началото на 2030 година

Нови транспортни средства

Малките реактори едва ли скоро ще бъдат впрегнати в задвижването на коли, само че сигурно напредъкът в технологията ще подтиква конкуренцията на останалите технологии. В сферата на превоза и транспортните средства ще продължи конкуренцията за намиране на нови, по-леки, по-надеждни и по-компактни акумулатори за електрическо задвижване. Успоредно с тях би трябвало да забележим и нови достижения на водородните мотори.

Освен във влакове, камиони и леки коли тези нови средства за задвижване ще се борят за мястото си в корпусите на самолетите и, несъмнено, само че в новото потомство безпилотни въздушни таксита. Така наречените eVTOL (електрическо транспортно средство с отвесно политане и кацане) са проектирани, към този момент, за относително къси пътувания и за малко пасажери. Но десетки компании по света залагат солидни суми в развиването на този бранш.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР