Развитието на процедурата по искането за освобождаване на Иван Гешев

...
Развитието на процедурата по искането за освобождаване на Иван Гешев
Коментари Харесай

Как депутатите коментираха отложеното решение на ВСС за отстраняване на Гешев?

Развитието на процедурата по настояването за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор демонстрира какъв брой належаща е потребността от дълбока правосъдна промяна, посочи депутатът от ПП-ДБ и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова:

„ Това, което се развива пред очите ни, за следващ път демонстрира, че институцията на основния прокурор в България не е съответна на това, от което има потребност обществото, тъй като основният прокурор очевидно се занимава с всичко друго, само че не и да провежда работата на прокуратурата за това да има обективно, цялостно, всестранно следствие на всяко закононарушение, изключително пък на тези от висок публичен интерес. Това, което наблюдавахме през вчерашния ден, имаше доста малко общо с правото “.

Отложеното решение на Висшия правосъден съвет по настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев и часове преди оповестеното за довечера послание към нацията бяха измежду тематиките, които депутатите разясниха през днешния ден, предава БНР.

Статуквото, което желае да отстрани основния прокурор, се разцепи на две, счита водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов:

„ Тъжното е, когато виждаме, че във Висш съдебен съвет има хора, които в действителност са копчета и като им натиснеш копчето работят, като им натиснеш копчето стопират да работят. Това е тъжното, това е унизително, разбирате ли, когато законите се дефинират поради избрани хора и поради избрани сега моментни положения на силите “.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски беше сбит

„ Лакардии! “.

Според Станислав Балабанов от " ИТН " става дума за „ борба за въздействие в правосъдната власт “:

„ Какъв ще бъде крайният резултат от всичкото това следва да разберем, само че е разумно ние, като политически показани партии, да търсим път в действителност да реформираме тази система, с цел да не позволяваме тези игри на въздействие повече и това обединение на изпълнителна власт, законодателна власт и правосъдна власт в едно. Така, че следва да забележим като фенове какво ще каже тази вечер основния прокурор, само че каквото и да каже той би трябвало да е в историята рано или късно “.

Изцяло в пълномощията на Висшия правосъден съвет е да вземе решение за ориста на Иван Гешев, разяснява Рая Назарян от ГЕРБ-СДС:

Висшия правосъден съвет е част от правосъдната власт и взима самичък решенията си. Нашата самодейност стартира, развива се със законодателната самодейност и с това завършва. Оттам нататък какви решения, по какъв начин, по какви правила ще ги взима Висш съдебен съвет е напълно в техните пълномощия и не зависи от нас. Ние вмешателство не упражняваме по отношение на този самостоятелен орган. Могат да дебатират колкото е належащо преди да вземат своите решения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР