Развитието на интерфейсите мозък-компютър се ускорява в последните години(снимка: CC0

...
Развитието на интерфейсите мозък-компютър се ускорява в последните години(снимка: CC0
Коментари Харесай

Невронен интерфейс „печата” въображаем текст на екрана


Развитието на интерфейсите мозък-компютър се форсира в последните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Станфордския университет създадоха невронeн интерфейс, който сполучливо разпознава мозъчните сигнали и ги демонстрира като текст на екрана. Човек би трябвало просто въображаемо да рисува букви в съзнанието си. Очаква се системата да помогне на п ациенти с парализа.

Според обява в сп., невронният интерфейс „ отпечатва ” до 90 знака в минута. Потребителят просто би трябвало да си показа, че написа този текст на ръка. Новата система сложи международен връх по скорост на писане благодарение на интерфейс мозък-компютър.

В проучването е взел участие 65-годишен мъж, който е неподвижен под врата през 2007 година вследствие на пострадване на гръбначния мозък. През 2017 година учените са вградили невроимпланти в моторната му кора. С тяхна помощ индивидът може да написа до 40 знака в минута, представяйки си въображаемо придвижванията на ръцете, нужни за маневриране на курсора и тракване върху буквите, показани на екрана. Новата система усилва скоростта на писане повече от два пъти.
още по тематиката
„ Този ​​подход разреши на човек с парализа да сформира фрази съвсем толкоз бързо, колкото трудоспособни възрастни пишат на смарт телефон ”, пишат откривателите.

За да употребява новата система, мъжът е помолен да си показа, че държи тетрадка и химикал и да се концентрира върху писането на обособени букви. През това време логаритмите разпознават характерния невронен автограф, обвързван с всяка писмен знак от писмеността, и демонстрират текста на екрана.

На пръв взор наподобява, че дешифрирането на мозъчната активност, обвързвана с писане на букви в мозъка, е по-трудно от дешифрирането на съществени дейности, като да вземем за пример пренасяне на курсора по права линия. Учените обаче настояват, че е тъкмо противоположното. Писането на всяка писмен знак провокира изцяло неповторим модел на нервна интензивност, което ги прави елементарно различими.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР