Развитието на българската икономика има сходни въпроси и проблеми със

...
Развитието на българската икономика има сходни въпроси и проблеми със
Коментари Харесай

БАН: Българската икономика се забавя поради структурни проблеми

Развитието на българската стопанска система има сходни въпроси и проблеми със страните от Югоизточна Европа, свързани с интеграцията в Европейски Съюз и световния свят. Това съобщи проф. доктор Александър Тасев при откриването на Международната научна конференция на тематика: „ Икономическо развиване и политики: Реалности и вероятности “. Двудневният конгрес се провежда от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките и е отдаден на 70-годишнината от неговото основаване.

За конференцията са готови 86 отчета, 20 от които са на задгранични икономисти от Румъния, Полша, Северна Македония, Украйна, Турция, Алжир, Сърбия и Черна гора. Общо през днешния ден и на следващия ден ще бъдат прегледани 5 тематични посоки: макроикономически измерения на икономическото развиване, икономическа и финансова интеграция в Европейски Съюз и присъединяване в международната стопанска система, пазар на труда и обществени политики, районно и секторно развиване, екология и стабилно развиване, и компанията на XXI век.

Международната конференция стартира с пленарен отчет на доцент доктор Виктор Йоцов, проф. доктор Победа Луканова, доцент доктор Григор Сарийски и гл. ас. Недялко Несторов от ИИИ при Българска академия на науките на тематика: „ Макроикономически параметри на развиването на българската стопанска система “. Един от главните заключения в него е, че в българската стопанска система се натрупват структурни несъответствия, които пораждат опасности, свързани със мощната й взаимозависимост от влошаващата се външна среда. Налице са вътрешно обусловени предпоставки за закъснение и стесняване на икономическата интензивност в страната и закъснение на действителната конвергенция, заради структурни проблеми, разяснява доцент доктор Виктор Йоцов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР