Развитието на България като модерна и просперираща държава зависи от

...
Развитието на България като модерна и просперираща държава зависи от
Коментари Харесай

Радев: Развитието на България зависи от здравето, физическите възможности и морала на младите

„ Развитието на България като съвременна и просперираща страна зависи от здравето, физическите благоприятни условия, работоспособността и моралните качества на младите българи. Затова вложенията в младежите и в всеобщия спорт са нужда. “

Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден откри конгрес за вероятностите за финансова поддръжка за развиване на всеобщия и професионален спорт в България. Информационният ден „ Държавата в поддръжка на спорта – нови благоприятни условия “ е проведен от министерствата на нововъведенията и растежа и на младежта и спорта. Целта му e да осведоми за опциите за потребление на европейските средства по планове със спортна устременост и за финансовата поддръжка в тази сфера, която има основно значение за младежите.

Държавите, които построяват своите младежи като физически и душевен издръжливи и устойчиви на провокациите на бъдещето ще бъдат сполучливи в изискванията на все по-ожесточена конкуренция, акцентира президентът в приветствието си към участниците. Това изисква и основаването на условия за насърчаването на всеобщия спорт , родолюбието и патриотичното образование, одобряването на морални и физически качества и полезности, които спортът възпитава.

Спортен конгрес. Снимка: Президентство

По думите на Румен Радев най-сериозният проблем в българския спорт е не неналичието на средства, а това, че те не се влагат и разпределят изцяло транспарантно и съгласно потребностите на хората . През миналите години доста средства са били усвоявани на фона на незавършени игрища и спортни зали, пустеят и скъпи спортни уреди, построени не на вярното място и без съгласуваност със спортните организации, до момента в който тук-там липсват физкултурни салони в учебните заведения.

„ Взаимодействието сред министерства, институции, спортни организации, локална власт и компании дава опция да се построи солидна спортна инфраструктура и да се работи по явен проект за бъдещата активност в региона на спорта “, акцентира президентът. Румен Радев изрази и очакване форумът да обезпечи бистрота за оползотворяване на опциите за планове със спортна устременост , тъй че да се решат провокациите пред всеобщия спорт у нас.

„ Ако инженерната инфраструктура е кръвоносната система на една страна, то спортът е сърцето на тази страна. Събрали сме се в този тим на Министерския съвет, на президента Румен Радев, с цел да създадем по този начин, че да развием инфраструктурата на спортните обекти, а съществуващата инфраструктура да бъде актуализирана “, сподели от своя страна министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по време на извършения през днешния ден информативен ден „ Държавата в поддръжка на спорта – Нови благоприятни условия “ .

„ Министерството на районното развиване и благоустройството ще направи всичко допустимо освен да осигурим финансиране, само че и да окажем помощ в това какво би трябвало да се проектира, какво и по какъв начин би трябвало да се строи. Имате нашата поддръжка, с цел да можем да издигнем равнището на българския спорт, да се основат условия за основаване на положителни спортисти с положителни резултати. Без условия няма по какъв начин да се произведат положителни спортисти, няма по какъв начин да имаме положителни резултати. Ще създадем всичко допустимо да осигурим финансиране “ , сподели още министърът.

„ Успехът и в надпреварите, и еврофинансирането зависи от подготовката “, акцентира заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева, която също се включи в събитието. Тя осведоми, че по процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спорт “, която се финансира Плана за възобновяване и резистентност и е със период за кандидатстване 28 април 2023 година , до момента има подадени единствено два плана.

„ Обмисляме удължение на периода, само че докога по този начин? Тази и идната години ще има толкоз стратегии и финансиране, че ще сме изправени пред сходна обстановка. Необходимо е да продължим напред по-умно, по-координирано и с по-добра подготовка “, бе безапелационна Бонева.

„ Насърчавам Ви да поглеждате към финансовите принадлежности като опция. Хубавото е, че от първия ден на осъществяването им могат да носят възвръщаемост “, сподели още районният заместник-министър. И показа опциите, които Програма „ Развитие на районите “ дава за поддръжка на вложения по линия на спорта. Такива могат да бъдат финансирани по първите ѝ два целта – за интегрирано градско и териториално развиване, които са с общ бюджет над 3,5 милиарда лв. и бенефициенти по които са 50-те най-големи общини в страната.

„ Между допустимите действия особено внимание обръщаме на културата, спорта и туризма “ , акцентира Бонева.

Министерство на регионалното развитие ще търси предпочитано планове за инфраструктурно развиване, само че с допълващи действия за тяхното сполучливо прилагане – вложения в човешки капитал, просвета и нововъведения, обучение и екологични ограничения. Затова ще се употребяват допълващи средства и от други стратегии с европейско финансиране , като за това се разчита на министерствата на труда и обществената политика, на нововъведенията и растежа, на образованието и науката и на околната среда и водите, сподели още районният заместник-министър.

В днешния конгрес участваха министрите на нововъведенията и растежа Александър Пулев, на младежта и спорта Весела Лечева, на електронното ръководство Георги Тодоров, на образованието и науката Сашо Пенов и на районното развиване и благоустройство Иван Шишков, както и представители на спортни организации, локалната власт, компании и ръководещи органи на стратегии за финансиране от Европейски Съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР