Развитието и укрепването на връзките в балканския регион е в

...
Развитието и укрепването на връзките в балканския регион е в
Коментари Харесай

Вучич: Развитието на регионалните връзки е основа на външната политика на Сърбия

Развитието и укрепването на връзките в балканския район е в основата на външната политика на Сърбия. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си с генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид. Сръбският президент акцентира, че приоритет на Белград е присъединението към Европейски Съюз.

" За Сърбия работата по продължение на промените е от основно значение както за по-нататъшния прогрес на страната във всички области, по този начин и за запазването на стабилността в района ", съобщи Вучич. Той добави, че " работата по по-нататъшното развиване на районните връзки е един от главните стълбове на външната политика на Сърбия, а нейният приоритет е пълноправното участие в Европейския съюз ", заяви пресслужбата на сръбския водач.
 Бърнабич: Убийството на Вучич от дълго време е планувано Бърнабич: Убийството на Вучич от дълго време е планувано
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи през днешния ден, че убийството на президента Александър Вучич е планувано и че изказванията за подслушване н...

От своя страна Хелга Шмид означи триумфите на Сърбия в региона на стопанската система, районната непоклатимост и сигурността.

През октомври 2019 година водачите на Сърбия, Албания и Северна Македония одобриха Декларацията за общо икономическо пространство, която допуска свободно придвижване на артикули, капитали, услуги и хора в района. По-рано, през 2017 година, сръбският президент Александър Вучич предложи основаването на митнически съюз на Балканите, който да сплоти пазара на страни с население от 18 милиона души (Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, районен съд Македония, Албания).

Проектът предвиждаше освобождение на членовете на организацията от вътрешни мита и такси, както и ограничавания върху придвижването на артикули и използване на обща митническа цена във всички страни от организацията. Според предлагането на Вучич балканският митнически съюз би обхванал пазара на страни с Брутният вътрешен продукт от 243,5 милиарда $ през 2016 година

В началото обаче самодейността на Вучич не срещна разбирането на съседите му. Две години по-късно концепцията за общо пространство още веднъж е в центъра на вниманието. На 26 август 2019 година Вучич, говорейки на 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, предложи основаването на общо икономическо пространство в Западните Балкани.
 Вучич с изненада за Путин - ще приказва в Москва на съветски Вучич с изненада за Путин - ще приказва в Москва на съветски
Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че възнамерява да приказва в съветската Дума и по малкия екран на съветски език по време на идното...

Официалните претенденти за участие в Европейски Съюз са Албания, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, както и Турция. За нито една от тези страни не е избран даже теоретично вероятен график за присъединение към Европейски Съюз. През есента на 2018 година тогавашният ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че Сърбия и Черна гора могат да влязат в Европейски Съюз до 2025 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР