Развитие по скандала с руската църква - след като на

...
Развитие по скандала с руската църква - след като на
Коментари Харесай

Руската църква вече има нов предстоятел: Кога храмът ще отвори врати?

Развитие по абсурда с съветската черква - откакто на 21 септември българските управляващи изгониха от страната предстоятеля архимандрит Васиан, съветската патриаршия е определила негов правоприемник .

Това излиза наяве от решение на Светия Синод на съветската черква. Новият предстоятел на храма „ Св. Николай Чудотворец “ е Владимир Тишчук. Той идва у нас от Виенската и Австрийската епархия на съветската черква.

Напрежение към храма няма, само че има десетки жители и непознати туристи, които биха желали да го посетят

Владимир Тишчук не е съпроводен от спомагателни чиновници, каквито бяха упованията.

„ Виждаме, че в този момент съветския патриарх изпраща единствено един чиновник, както е съгласно първичните договорености. Това значи, че съветската черква си дава сметка, че би трябвало да се съблюдават разпоредбите, както и че подхванатите инспекции от българска страна може да доведат до някакви промени “, изяснява богословът доцент Костадин Нушев.

Светият синод на Българската православна черква се въздържа от коментар до приключването на всички процедури към новия предстоятел.

Московският патриарх показва убеденост, че политическите сили, „ зад които стои врагът на човешкия жанр ”, няма да съумеят да разрушат вековните връзки

„ Има към този момент някакви упования и тълкования, че може би за празника за св. Йоан Рилски Чудотворец на 19 октомври ще има подобен жест от съветска страна - да бъде отворен храма за богослужения “, счита доцент Костадин Нушев.

На 19 октомври Българската православна черква уважава паметта на св. Йоан Рилски, който е считан за небесен покровител на българския народ.

Той добави, че Синодът показва вяра храмът да бъде отворен

На 25 септември патриарх Неофит назначи четирима български свещеници, които да служат в храма, само че заради спор за собствеността му, той остана заключен. 

Междувременно изгоненият от българските управляващи архимандрит Васиан е назначен за началник на Руската духовна задача в Йерусалим.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР