Развалена храна за пациентите в най-големите болници в София. Оказва

...
Развалена храна за пациентите в най-големите болници в София. Оказва
Коментари Харесай

Фирма предоставя развалена храна за пациентите на най-големите болници в София

Развалена храна за пациентите в най-големите лечебни заведения в София. Оказва се, че артикули с от дълго време изминал период на валидност са част от ежедневното меню на лекуващите се в лечебните заведения „ Пирогов” и „ Шейново”, като и в Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Скандалните разкрития направиха някогашни чиновници на фирмата-доставчик пред камерата ни.
Mесо с изминал период на валидност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници- Шейново, Пирогов и Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Храната се приготвяла и доставяла от компания "Ира- Ирена Георгиева ". Тя има контракти с лечебните заведения, след извоювани публични поръчки.
Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който до неотдавна е приготвял болничната храна. Напуснали, откакто шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да заплащат заплатите им. Бившите служителки готвили постоянно с артикули с изминал период на валидност, даже и храните за най-малките пациенти на „ Пирогов”. „ Десертите се вършат с пресечено мляко, остаряло прясно мляко- мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „ Пирогов” и „ Шейново”. Шупва, само че като се постави повече грис, това това и. Всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла валидност, с ей подобен пласт от горната страна плесен. И ни карат да го обираме и да вършим застройки, с развалено мляко. И те напряко се пресичат”, показа Мария Монтоя.
„ За да не се пресече застройката на супата, тъй като млякото е изтекло март месец, слагаме към 2 кила брашно, с цел да не се проличава и повече подправки, с цел да не се усеща киселия усет на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя.
Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите постоянно се правили и с пилешко месо с от дълго време изминал период на валидност. За да се обезврежда миризмата, се слагали повече подправки. „ Месото пилешкото, по някой път доста мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто усетът си остава”, споделя още Мария.
„ Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки. Ние вършим и едни сонди за бебета, пилешко пасирано, правил пилешки супи- пасирани. Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на лечебните заведения в Пирогов”, споделя Наталия Маринова.
Въпреки рискът от съществени хранителни разстройства и даже отравяне, храна за лечебните заведения се приготвяла и с развалени яйца. A oт „ Пирогов” не отхвърлят. Храната постоянно закъснявала. И постоянно била негодна.Оплаквания имало през ден-от възрастни, от родителите на най- дребните пациенти. Предупрежденията от страна на управлението на болничното заведение били десетки. „ В нашето поделение имаше доставена развалена пасирана чорба. Информирахме самата компания, все пак, нещата не се трансформираха. Майките също се оплакаха от това нещо, дори написаха, с цел да го имаме формално”, твърди Лейля Али, старша сестра, детско изгаряне.
Готвело се и с мухлясало сирене и изгнили картофи. Шефът на компанията Борислав Радулов не е склонен с нито едно от обвиняванията. Според него храната е прясна и качествена. „ Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата, се закупуват всеки ден, всеки ден, заран. Няма по какъв начин да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Така, че що се отнася до артикули, всичко е извънредно качествено”, изясни пред NOVA той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР