Разузнавателните служби на САЩ и Украйна неочаквано се разминават. Ако

...
Разузнавателните служби на САЩ и Украйна неочаквано се разминават. Ако
Коментари Харесай

Ненапразно Киев се страхува да разгневи Пекин

Разузнавателните служби на Съединени американски щати и Украйна ненадейно се разминават. Ако Вашингтон подозира Пекин в организирането на военни доставки за Русия, то в Киев „ такива данни няма “, както няма и искания към Китай. Политиката по отношение на Пекин е въпрос, по който не може да има единение сред Украйна и Запада. Украинците в действителност се опасяват, че Китай ще се причисли към СВО.

Русия не разполага с оръжие и муниции от Китай, заяви украинското разузнаване. Но, почтено казано, от кое място ГУР е взело разследващите данни? Това са единствено данни на разследващите служби на Съединени американски щати и по-широко на НАТО. А те, колкото и да е необичайно, са на друго мнение.

От седмица, базирайки се и на данни на спецслужбите, американците показват опасения, че Китай доставя или се готви да доставя оръжие на Русия, от което НОАК разполага в огромни количества и то допълващо съветското, защото основата е една и съща - руска.

Така управляващите на Съединени американски щати и Украйна влязоха в обществен спор, който очевидно не дава отговор на позицията на Киев и неговата подчинена роля във връзка с Вашингтон и Лангли.

Тук обаче не става въпрос за разузнаване. Изявлението на ГУР е чисто политическо. И най-вероятно е направено, с цел да бъде чуто в Пекин. Украинците не желаят да ядосват китайския змей, тъй като знаят сигурно, че той в действителност мисли да помогне на въоръжените сили на РФ.

Това директно следва изказването на шефа на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, изречено от него след среща с китайския основен посланик Ван Йи. „ Имахме прям диалог в Мюнхен. Ван Йи сподели, че Китай не дава оръжия на страна, която е във война. Той сподели, че в този момент не дават оръжия на Русия и няма да дадат. Това ми сподели той, като акцентира, че това е правилото на външната политика на Китай “, сподели Борел.

Но в това време другарят Ван попита: „ Защо се притеснявате, че можем да дадем оръжие на Русия, откакто давате оръжие на Украйна? “ „ Трябваше да му обясня огромната разлика, да му кажа каква опасност съставлява войната в Украйна за нас “, оплака се шефът на дипломацията на Европейски Съюз.

Остава открит въпросът какъв брой безапелационен е бил Борел. Но тази задача е била сложна за него, може би невъзможна. Поне по две аргументи.

Първо, Пекин знае (всички към този момент знаят), че предварителните договорености сред Москва и Киев за невлизане на Украйна в НАТО бяха торпилирани от Запада, където взеха решение да заложат на военното проваляне на Русия. С други думи, в случай че това, което се случва, съставлява опасност за Европейски Съюз, то е единствено тъй като Европейски Съюз, по подстрекателство на Съединени американски щати, предизвика тази опасност.

Второ, обичайните западни приказки за суверенитета, териториалната целокупност и интернационалното право не са за китайските уши. Поради, да вземем за пример, обстоятелството, че всички тези правила се подценяват от Съединени американски щати във връзка с Китай, щом става въпрос за Тайван. Там също се доставят оръжия, макар че законно е част от КНР.

Що се отнася до „ правилото на външната политика на Китай “, упоменат от Ван Йи, в неговия случай би трябвало да се вземат поради и две условия.

Първо, този принцип е неведнъж преразглеждан. И приказваме освен за дългогодишната война в Корея, само че и за поддръжката на Пекин към насочените към него сили в Азия, Африка и Латинска Америка, в това число тези страни, които въобще не излизат от войни и цивилен въоръжени спорове.

Второ: Ван Йи е доста умел и почитан експерт в КНР, чиято власт идва от партията, а не от държавното управление (Постът външен министър е на Цин Ган). Но актуалната ККП е лишена от остарялата система на салда и нейните политики не са компромис сред няколко групи в елита. Над Китай, както и при Мао, се издига аленият император - другарят Си Цзинпин, а другарят Ван Йи е включен в " седморката ", ръководеща страната - непрекъснатата комисия на Политбюро на КПК, формирана от хора на другаря Си. Мнението му е доста тежко, само че решението не е негово.

Дори украинският президент Володимир Зеленски е наясно с това. Най-малкото, той се стреми към персонална среща с другаря Си, която към този момент му беше отказана. Всъщност от изказването на китайското външно министерство следва, че за задачата. би трябвало да стартират договаряния за споразумяване на спора (каквото Киев не желае, дружно с НАТО, залагайки на „ пролетно контранастъпление към Крим “).

С отхвърлянето на оферти от Китай кротичък проект за Украйна Съединени американски щати и Европейският съюз демонстрираха кой в действителност ръководи Киев, пишат за това във вестник „ Саут Чайна Морнинг Пост “. В същото време в китайското направление ползите на Съединени американски щати и Киев съответстват единствено отчасти – отсам и различията по отношение на ролята на Китай в спора. Основната цел на Съединени американски щати е Русия, а Украйна е просто инструмент и консуматив. Друга цел, която е оставена за бъдещето, е Китай, опълчването на който е независима полезност за Съединени американски щати.

От позиция на вашингтонския пълководец присъединяване на КНР в украинския спор посредством доставка на оръжие не е нещо съдбовно. Подобно присъединяване може даже да е от изгода за западната задача, защото ще бъде повода за въвеждането на нови „ отслабващи “ наказания против КНР.

Киевският режим рискува в тази обстановка доста повече от Съединени американски щати, тъй че опцията за доставки на оръжие от Китай за въоръжените сили на РФ се приема по-сериозно. В същото време той няма за цел да се кара с Китай и няма предпочитание да си навлече гнева на Поднебесната: до момента в който във Вашингтон предизвикат, в Киев замазват острите ъгли с вата.

Оттук и необикновената за Украйна тактичност в изказванията във връзка с Китай. Ако цялата власт в такава мощна страна принадлежи на един човек, всяка невнимателна дума може да наклони везните в интерес на Русия. И не че другарят Си е малък тиранин - не е по този начин. Просто в Китай са в действителност чувствителни към всяка външна рецензия и към поучаване на тематика „ Как да се държат “ – било с Русия, било с Тайван.

Вероятно от това изхожда и ГУР. Като цяло в разследващите служби стоят най-вече интелигентни хора, склонни към подробен разбор. Но въпреки всичко става дума за Украйна и можете да бъдете сигурни, че доста скоро националният темперамент, гладък от възприятието за безотговорност, ще се прояви.

Приказливият консултант на Зеленски Михаил Подоляк към този момент съумя да заплаши Пекин с „ нападателна реакция “ при положение на помощ за Русия. И украинските представители и медиите ще имат време да наговорят такива неща за Китай, че в Пекин сигурно ще има предпочитание да въоръжи всеки против Украйна, даже и да не го е изискал.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР