Разузнавателната общност на САЩ смята, че украинците няма да достигнат

...
Разузнавателната общност на САЩ смята, че украинците няма да достигнат
Коментари Харесай

Украйна няма да изпълни ключова цел на контраофанзивата си, смятат спецслужбите на САЩ

Разузнавателната общественост на Съединени американски щати счита, че украинците няма да доближат и освободят основния югоизточен град Мелитопол. Това оповестиха пред " Вашингтон пост " източници, осведомени с класифицираната прогноза. Ако констатацията се удостовери, това би означавало, че Киев няма да извърши главната цел на контранастъплението си - да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим.

Мелитопол е на пресечната точка на две значими автомагистрали и железопътна линия, които разрешават на Русия да транспортира боен личен състав и съоръжение от полуострова към други окупирани територии в Южна Украйна. С цената на доста жертви в персонален състав и съоръжение украинците съумяха да освободят Роботине и сега се намират на малко повече от 80 км от града. 

Украинското контранастъпление стартира при започване на юни, като някои анализатори се надяваха украинците възпроизведат успеха си при светкавичната атака в Харковска област от септември 2022 година

Но през първата седмица на сраженията украинските сили понесоха големи жертви против добре квалифицираната защита на Русия, макар че разполагаха със доста количество западно съоръжение, в това число американски бронирани машини " Брадли ", немски съществени бойни танкове " Леопард 2 " и профилирани машини за почистване на мини.

Съвместни военни игри, извършени от американски, английски и украински военни, предвиждаха тези загуби. Но се очакваше Киев да одобри жертвите като цена за продупчване на главните отбранителни линии на Русия, изясняват пред " Вашингтон пост " американски и западни публични лица.

Вместо това Киев промени тактиката и стартира да изпраща по-малки елементи в разнообразни зони на фронта. Това докара до голям брой местни триумфи. Но основните отбранителни линии на Русия към момента не се поддават, а на доста места - даже не са достигнати.

Пътят до Мелитопол е извънредно тежък и даже завладяването на по-близки градове като Токмак ще бъде мъчно, разгласи военният експерт Роб Лий.

" Русия има три съществени отбранителни линии там и укрепени градове по-късно. Не става въпрос единствено за това дали Украйна може да пробие една или две от тях, а ще успее ли да пробие и трите и ще разполага ли с задоволително сили, откакто вземем предвид изтощението, с цел да реализира нещо по-значимо като завладяването на Токмак или освен това от това ", изясни той.

Американски чиновници отхвърлят рецензиите, че изтребителите F-16 или ракетните системи с по-голям обхват като ATACMS биха довели до друг резултат.

" Задачата е да се пробият основните отбранителни линии на Русия и няма доказателства, че тези системи биха били панацея ", сподели почитан чиновник на Белия дом.

В изявление пред " Вашингтон пост " тази седмица военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, сподели, че Америка е била наясно с това пред колко трудна задача е изправена Украйна.

" Преди няколко месеца споделих, че тази атака ще бъде дълга, ще бъде кървава и ще бъде мудна. И тя е тъкмо такава: дълга, кървава и мудна, и това е доста, доста сложна борба ".

Въпреки че не реализира териториалните си цели, той означи, че Киев унищожава забележителна част от съветските сили.

" Руснаците са в много тежка форма. Те претърпяха голямо количество жертви. Техният военен дух не е висок ".

Американски чиновници изясняват, че Пентагонът е предложил неведнъж на Украйна да концентрира огромна маса сили в една точка на пробив. Въпреки че Украйна избра друга тактичност, публични лица показват, че решението на Киев е обяснимо поради огромните жертви, които украинските войски търпят на бойното поле.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в четвъртък призна бавния ритъм на контранастъплението на Украйна, само че сподели, че Киев няма да спре да се бие, до момента в който цялата територия не бъде освободена.

" Не ни интересува какъв брой време ще отнеме ", отсече той пред Франс прес.

Дипломатът насърчи критиците на офанзивата " да отидат и да се причислят към задграничния легион ", в случай че желаят по-бързи резултати.

" Лесно е да кажеш, че искаш всичко да става по-бързо, когато не си там ", сподели той.

Анализаторите настояват, че провокациите, пред които е изправена Украйна, са многостранни, само че съвсем всички са съгласни, че Русия надмина упованията, що се отнася до уменията й в отбраната на окупирана територия.

" Най-определящият фактор за развиването на тази атака до момента е качеството на съветската защита ", изяснява Роб Лий, изтъквайки окопите, мините и авиацията на Русия. " Имаха доста време и се подготвиха доста добре... и направиха доста мъчно напредването на Украйна ".

Източниците на " Вашингтон пост " настояват, че Америка към момента разчита на Киев да изненада скептиците и да преодолее съветските отбранителни линии. Един чиновник от Пентагона счита, че е допустимо Украйна да наруши общоприета историческа норма и да продължи контранастъплението през зимата, когато всичко, в това число поддържането на топлота на бойците и снабдяването им с храна и амуниции, става доста по-трудно.

Но това ще зависи от няколко значими фактора, като да вземем за пример дали ще бъде обезпечена отмора на войските след тежкия военен сезон. От значение е и с какво количество профилирано съоръжение и облекло за студено време разполага украинската войска, добавил служителят от министерството на защитата. Той обаче не изключва опцията съветската отбрана да удържи и през зимата.

" Известно е, че руснаците са способни да се бият в студено време ", споделил източникът.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР