Разумно е да се иска носене на по-висок клас маски.

...
Разумно е да се иска носене на по-висок клас маски.
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Носете маски от по-висок клас

" Разумно е да се желае носене на по-висок клас маски. Ако желаеме да се оправим с рецесията, ограниченията би трябвало да се съблюдават от всички ", това сподели в „ Твоят ден “ Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.

Неговите наблюдения са, че в нашия Народното събрание ограниченията се съблюдават, само че и за депутатите той предложи носене на по-висок клас маски. И посочи като позитивен факт, че съвсем всички депутати са имунизирани, в това число и тези от " Възраждане ", дали го признават, или - не.

" Добре е, че връзката сред управляващите и обществото се усъвършенства, само че имунизацията би трябвало да се увеличи ", съобщи още доктор Илиев.

" Важно е да се наблюдава по какъв начин ще се запълнят местата в лечебните заведения. Притеснително е, че броят на умрелите пораства, което значи, че лекото протичане не е доста настоящо за нас. До края на януари ще знаем точна по какъв начин се развива обстановката с Омикрон ", счита той.

Д-р Илиев добави, че Омикрон има доста по-висока инфекциозност, сходна с морбили, а имунизациите сега са леко отклонени от успеваемостта си.

" Данните за лекото протичане са най-вече от Англия, където имунизацията е висока. В България обстановката е друга - ниска имунизация, по-възрастно население, хронични болести ", установи той.

" При Омикрон има по-кратък инкубационен интервал, времето сред контакта с болния и момента, в който се демонстрират признаците, по тази причина е разумно да се понижи интервала на карантина, това се основава на медицински данни, само че има и политически детайл ", разяснява доктор Аспарух Илиев редуциране периода на карантиниране.

Той удостовери, че бустерната доза пази до 70% от заразяване с Омикрон, а от тежко боледуване до 90%, като това сигурно важи до първите два-три месеца.

" Хората с бустерна доза имат по-добър имунитет и са за по-кратко време вирусоносители, по-малко заразяват ", сподели още той.
Свързани вести 11-годишно дете измежду жертвите на COVID-19 в хасковска област 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР