Разтворимото кафе може да поскъпне заради сушата в Бразилия. Поскъпването

...
Разтворимото кафе може да поскъпне заради сушата в Бразилия. Поскъпването
Коментари Харесай

Прогнозират сериозно поскъпване на една от най-популярните напитки в света

Разтворимото кафе може да нарастне поради сушата в Бразилия. Поскъпването на една от най-популярните питиета в света поради този станал към този момент световен проблем предвидиха специалисти, интервюирани от Bloomberg.

Заради неналичието на дъжд и високите температури, реколтата от вид робуста ще намалее с 15-20%, споделя Едимилсон Калегари, общоприет шеф на бразилската зърнена кооперация Cooabriel.

Ако прогнозата се сбъдне, производството на евтиния вид кафе, което има по-богат и по-горчив усет от арабика, ще бъде под 20 милиона торби, което е рекордно ниско количество от 2020 година насам.
 Колко нарастна кафето в Европейски Съюз за година
Колко нарастна кафето в Европейски Съюз за година

В коя страна повишаването е най-голямо

Заради сушата цените на пазарите за кафе към този момент започнаха да се повишават, разяснява анализаторът от компанията StoneX Фернандо Максимилиано. Фючърсите на кафето вид робуста през 2023 година нарастнаха с 42%.

Освен Бразилия, към този момент се сблъска с отрицателното въздействие на естествения феномен Ел Ниньо (който предотвратява образуването на дъждовни облаци) и вторият по величина производител на кафе - Виетнам. Сушата в Еспирито Санто (щат в Източна Бразилия) стана толкоз тежка, че локалните управляващи оповестиха изключително състояние.

Потреблението на вода в района беше лимитирано, с цел да се предотврати дефицита й за питейни потребности, а напояването на площите във фермите е позволено единствено през нощта.
 Кафето вид
Най-популярният вид кафе - с най-голямо повишаване от 12 години

Най-големият му производител е Виетнам

През август пристигнаха първите предизвестия на специалистите за проблеми на международния пазар на кафе. Така усилването на океанското течение Ел Ниньо, което затопля повърхността на водата в екваториалната част на Тихия океан, ще докара до още по-голямо понижаване на производството на кафе в Индонезия през 2024-2025 година От неподходящите естествени условия са пострадали и фермерите от главните райони за произвеждане на робуста, на остров Ява и елементи от остров Суматра. Според прогнози на американски метеоролози, вероятността от усилване на сушата в Индонезия в края на тази година се прави оценка на 95%.

Най-големият производител на храни в света, швейцарската компания Nestle, даде обещание да отдели 1 милиард $, с цел да избави кафето от следствията от изменението на климата. По-конкретно, на фермерите, наред с други неща, ще предложат образование в най-хубавите техники за засаждане на култури при рискови метеорологични условия и избор на сортове, които са устойчиви на заболявания и световното стопляне.
 Очертава се дефицит на кафе в света?
Очертава се дефицит на кафе в света?

Заедно с повишаването на търсенето на кафе се покачват и цените му
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР