Разцеплението в САЩ около Украйна се задълбочава. Според съобщенията в

...
Разцеплението в САЩ около Украйна се задълбочава. Според съобщенията в
Коментари Харесай

“Преговори не са им нужни”. Какви са целите на мирните инициативи на Вашингтон

Разцеплението в Съединени американски щати към Украйна се задълбочава. Според известията в медиите Вашингтон се пробва да тласне режима на Зеленски към договаряния с Москва. Но не поради спокойствието. Какви са същинските цели на Белия дом?

Писма и течове

“Уолстрийт Джърнъл ” твърди, че съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан води подмолни договаряния със съветника на съветския президент Юрий Ушаков и секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев по отношение на неизползването на нуклеарни оръжия в Украйна.

Кремъл не разяснява това. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков единствено означи, че " англосаксонските вестници " разгласяват " доста партенки ".

Самият Съливан не удостовери нищо, само че и не отхвърли. Въпреки че “Уолстрийт Джърнъл ”не прецизира какъв брой постоянно сякаш съветникът на Джо Байдън е разговарял с Ушаков и Патрушев, източници споделят, че той освен е обсъждал нуклеарния въпрос с съветски публични лица, само че също по този начин е призовал Киев да договаря непосредствено с Москва.

" Съливан е последовател на контактите с Русия. Но други високопоставени политици считат, че договарянията са безполезни в сегашните дипломатически и военни условия ”, отбелязва американското издание. -

През октомври стана известно, че група конгресмени от Демократическата партия (Съливан също е от Демократическата партия) са изпратили писмо до Байдън с молба да откри връзка с Русия. В последна сметка документът беше отдръпнат като " несвоевременен ". Но самият казус подвигна доста звук.

Публикуването на дипломатическите старания на Съливан може да е планувано приключване, както и информацията за оттегленото писмо до Байдън. Демократите се пробват да измислят по какъв начин да пробутат украинската рецесия на американските гласоподаватели, с цел да останат на власт. Още повече, че републиканците към този момент са " оседлали " антиукраинския дневен ред.

Умор а от Украйна

Проучванията демонстрират, че Републиканската партия все по-малко поддържа финансирането на Киев. Това се дължи не толкоз на стопанската система - за американския военно-промишлен комплекс и оръжейното лоби ще бъдат облагодетелствани от доставките на оръжия за Европа - а на нарасналото вътрешнополитическо напрежение. Американците са по-загрижени не за отвъдморските спорове, а за инфлацията, безработицата и опасността от енергийна рецесия вкъщи.

Та " Магаретата " на подобен декор им е по-трудно от на " слоновете ". Украйна в действителност е единственото нещо, което сплоти двете съществени партии. Ако демократите и републиканците не са съгласни с това, ще стане извънредно мъчно да се прокарват президентски начинания през Конгреса, даже вътрешни. Байдън се оказа в обстановка, напомняща позицията на някогашния му началник Барак Обама през 2014-2015 година, когато републиканците " ястреби " блокираха решенията на президента.

Дипломатът-ветеран Александър Вершбоу, който е бил дипломат на Съединени американски щати в Русия и заместник-генерален секретар на НАТО, сподели, че Вашингтон към този момент съществено обмисля дипломатическо решение на спора. " Ако изискванията станат по-благоприятни, не мисля, че администрацията ще бъде пасивна ", сподели той.

Белият дом явно беше обиден от безапелационния отвод на Зеленски да договаря с Путин. Не прибавят оптимизъм към американците и непрекъснатите недоволства на Киев, че чужбина не му оказва помощ задоволително.

„ Умората от Украйна е същински проблем за някои от нашите сътрудници “, признават конгресмените, имайки поради европейците.

От Китай до Русия

Съливан, който заемаше високи позиции при Обама, се отличи в китайската посока, където беше последовател на умерения курс. При Тръмп, който в действителност разгласи икономическа война на Пекин, той отиде в сянка. И подсети за себе си при Байдън, който имаше потребност от потвърдени демократични фрагменти.

В края на предходната година Съливан увери Пекин, че Вашингтон не се стреми да промени политическия режим в Китай. Според коментатори може би предпазливостта на Съливан до момента е помогнала да се избегне пълномащабна ескалация сред Съединени американски щати и Китай, макар редица частни провокации, като визитата на конгресмена Нанси Пелоси в Тайван.

В този подтекст разумно наподобява и желанието на съветника на Байдън за утешение в Европа. Съливан схваща, че борбата с Русия единствено сближава Москва и Пекин, укрепвайки условния антиамерикански фронт.

Имиджът е всичко

Както “Вашингтон Пост ” заяви неотдавна, администрацията на Байдън персонално поучава Украйна да алармира готовността си да договаря с Русия.

Според източниците на изданието обаче това е единствено опит за подсилване на имиджа на украинската страна като състезател, който може да се договаря - за разлика от Москва.

Съединени американски щати схващат, че Зеленски ще сложи условия, които са изцяло неприемливи за Русия.

Мирните начинания ще се провалят - и на Вашингтон ръцете му ще се развържат за спомагателни военни доставки. Освен това ще има спомагателен лост за напън върху Европейски Съюз, където пораства недоволството от бежанците и всички нови претенции на Киев.

Силна ли е " партията на мира "?

Рано е да се приказва за устойчива наклонност към дипломатическо споразумяване, акцентира Фьодор Лукянов, политолог и основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “.

" Не бих споделил, че има " партия на мира ". Да, има група хора, които интензивно се застъпват за договаряния сред Москва и Киев. Сред тези, които приказват обществено за това, е към този момент упоменатата Съливан. Но освен това се подразбира отдръпването на Русия от заетите територии. Може ли това да се смята за договаряния? От съветска позиция не. Тук не мирише на мир ", споделя той.

Според него общото въодушевление във Вашингтон е много войнствено. „ Държавният секретар Антъни Блинкен, да вземем за пример, въобще не загатва дипломацията “, дава образец специалистът.

Въпреки това остава прозорец от благоприятни условия. Ако Русия продължи поредно да реализира задачите на ВСО, тогава гласовете " за мир " на Запад ще зазвучат по-силно.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР