Разтревожени родители излязоха на протест в иранската столица Техеран и

...
Разтревожени родители излязоха на протест в иранската столица Техеран и
Коментари Харесай

Натравянето на ученички отприщи нови протести в Иран

Разтревожени родители излязоха на митинг в иранската столица Техеран и други градове след вълна от отравяния на ученички в десетки учебни заведения, оповестява " Ройтерс ".

Неизяснените към този момент случаи на заболяване са засегнали стотици ученички през последните месеци. Иранските управляващи считат, че момичетата може да са били отровени и упрекнаха за офанзивите враговете на Техеран.

Министърът на опазването на здравето на страната съобщи, че девойките са претърпели офанзиви с " лека отрова ". Според някои политици девойките може да са станали цел на твърдолинейни ислямистки групи, които се опълчват на образованието на девойките.

Вчера министърът на вътрешните работи на Иран заяви, че следователите са разкрили " подозрителни проби ", които са били изследвани.

" При изследвания на терен са открити подозрителни проби, които се изследват, с цел да се открият аргументите за болестта на ученичките, като резултатите ще бъдат оповестени допустимо най-скоро ", увери Абдолреза Рахмани Фазли.

Заболяването засегна над 30 учебни заведения в минимум 10 от общо 31 провинции в Иран.

Видеоклипове, оповестени в обществените мрежи, демонстрират родители, чакащи в учебните заведения, с цел да приберат децата си у дома, а някои възпитаници са откарани до болница с кола за спешна помощ или рейс.

Събиране на родители пред постройката на Министерството на образованието в Техеран в символ на митинг против заболяванията прерасна в антиправителствена проява.

" Басидж ", армия - вие сте нашата ДАЕШ ", скандираха протестиращите, сравнявайки Революционната армия и други сили за сигурност с групировката " Ислямска страна ".

Подобни митинги бяха извършени и в още два региона в Техеран и други градове.

Вълната от болести при ученички идва в сериозен миг за духовните ръководители на Иран, които се сбълскаха с месеци на антиправителствените митинги, провокирани от гибелта в ареста на кюрдката Махса Амини през септември предходната година.

В обществените мрежи има голям брой изявления със фотоси и видеоклипове на приети в болница девойки. Някои от тях се оплакват от гадене и сърцетуптене, други - от главоболие.

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Женева, Съединени американски щати и Германия приканиха за транспарантно следствие на нападенията.

Иран отхвърли апелите, които счита за непозната интервенция и  " прибързани реакции ", и увери, че проверява аргументите за случаите.

" Един от непосредствените цели на държавното управление на Иран е да се занимае с този въпрос допустимо най-бързо и да даде информация, с цел да позволи паниките на фамилиите и да потърси отговорност от причинителите ", акцентира представителят на външното министерство Насър Канаани.

Редица ученички също взеха присъединяване в почналите през септември антиправителствени митинги. Те смъкнаха наложителните си хиджаби в класните стаи, скъсаха фотоси на висшия водач аятолах Али Хаменей и пожелаха гибелта му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР