Южнокорейци се събраха в Сеул срещу японските планове за изпускане на пречистени ядрени отпадъчни води в морето

...
Разтревожени от предстоящото изпускане на Япония на пречистени ядрени отпадъчни
Коментари Харесай

Разтревожени от предстоящото изпускане на Япония на пречистени ядрени отпадъчни води от повредената от цунамито атомна електроцентрала Фукушима, стотици южнокорейци маршируваха в столицата си в събота

От KIM TONG-HYUNG Associated Press 12 август 2023 г., 4:39 ч. Предстоящото изпускане на пречистени ядрени отпадъчни води от Япония от повредената от цунамито атомна електроцентрала Фукушима, стотици южнокорейци маршируваха в своите столица в събота. Протестиращите призоваха Токио да се откаже от плановете си и изразиха гнева си срещу Сеул, че одобри изхвърлянето въпреки предполагаемите рискове за безопасността на храните. Международната агенция за атомна енергия одобри японските планове за заустване през юли, заявявайки, че процесът ще отговаря на международните стандарти за безопасност и ще има незначителни въздействия върху околната среда и здравето.

Безопасността на отпадъчните води Плановете за освобождаване също бяха застъпени от правителството на южнокорейския президент Юн Сук Йол, който през последните месеци активно предприе стъпки за възстановяване на дълго обтегнати връзки със своя друг съюзник на Съединените щати в лицето на нарастващите ядрени заплахи от Северна Корея.

Японското правителство каза, че изпускането на отпадъчни води трябва да започне това лято, но не потвърди конкретна дата.

Носейки дъждобрани и държейки табели, които гласят „Ние се противопоставяме на изхвърлянето на замърсената вода от Фукушима“ и „Нито един радиоактивен материал не е безопасен за морето“, демонстрантите маршируваха под лек дъжд по улиците на центъра на Сеул. Митингите протичаха мирно и нямаше непосредствени съобщения за сблъсъци или ранени.

Южна Корея се опитва да успокои страховете на хората от замърсяване на храните и рискове за околната среда преди изпускане на отпадъчни води от Фукушима, включително разширяване на радиационните тестове върху морски дарове на големите рибни пазари в страната и дори тестване на пясък от южните и западните плажове. Никой от тестовете досега не е предизвикал опасения за безопасността, каза Jeon Jae-woo, служител в Министерството на океаните и рибарството, по време на брифинг в петък.

Park Ku -yeon, първи заместник-министър на Службата за координация на правителствената политика, каза, че Южна Корея се надява да приключи консултациите на работно ниво с Япония следващата седмица относно разрешаването на южнокорейски експерти да участват в наблюдението на процеса на освобождаване.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Депутати от либералната опозиция, контролиращи Националното събрание на страната, обвиниха правителството на Юн, че излага здравето на хората на риск, докато се опитва да подобри двустранните връзки.

Партията също така призова Юн да промени позицията си и да използва тристранна среща на върха по-късно този месец с японския министър-председател Фумио Кишида и президента на САЩ Джо Байдън, за да заяви Сеул противопоставяне на изпускането на отпадъчни води.

Безопасността на отпадъчните води на Фукушима е чувствителен въпрос от години между съюзниците на САЩ. Южна Корея и Япония работят през последните месеци, за да възстановят отношенията, отдавна обтегнати поради историческите оплаквания по време на войната, за да отговорят на споделени опасения като ядрената заплаха от Северна Корея и напористата външна политика на Китай.

Мощно земетресение и цунами през 2011 г. разрушиха охладителните системи на централата във Фукушима, причинявайки стопяване на три реактора и замърсяване на охлаждащата им вода.

Tokyo Electric Power Company Holdings, която управлява съоръжението, събира, филтрира и съхранява водата в стотици резервоари, които ще достигнат капацитета си в началото на 2024 г.

Япония за първи път обяви планове за заустване пречистената вода в морето през 2018 г., заявявайки, че водата ще бъде допълнително разредена от морска вода, преди да бъде пусната в внимателно контролиран процес, който ще отнеме десетилетия, за да завърши.

Водата се третира с така наречената усъвършенствана система за обработка на течности, която е предназначена да намали количествата на повече от 60 избрани нива на освобождаване на радионуклиди — с изключение на тритий, което официалните лица казват, че е безопасно за хората, ако се консумира в малки количества.

Junichi Matsumoto, корпоративен служител, отговарящ за управлението на пречистените води за TEPCO, обеща на пресконференция миналата месец, за да извърши внимателно вземане на проби и анализ на водата, за да се увери, че изпускането й се извършва безопасно в съответствие със стандартите на МААЕ.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР