Разстрелват Йорданка Запрянова ден, преди да свидетелства срещу негоИмал стари

...
Разстрелват Йорданка Запрянова ден, преди да свидетелства срещу негоИмал стари
Коментари Харесай

Подозират Брендо за две убийства

Разстрелват Йорданка Запрянова ден, преди да свидетелства против него
Имал остарели нарковръзки с Украйна

Баджанакът му се страхувал за живота си

Брендо още веднъж ще се укрие, в случай че бъде екстрадиран от Украйна в България, са безапелационни антимафиоти, работили против кокаиновия необут от години. Те настояват, че Евелин Банев е забъркан освен в интернационален наркотрафик, само че и в убийства. Бил е подозиран като гарант, само че присъединяване му не могло да бъде потвърдено. Според тях, у нас има „ чадър “ на подземния необут и единствено в случай че бъде изпратен в Италия или Румъния, където също има влезнали в действие присъди, Брендо ще си получи заслуженото. Неслучайно след ареста му на 6 септември покрай Киев той изиска да излежава наказванията си в български затвор. Те са за наркотрафик и пране на пари, само че не и за убийства.

Кокаиновият необут попада в кръга на обвинените през май 2005 година, когато пред ресторант в София бе разстрелян 29-годишният Константин Дишлиев, който минаваше за финансовия мозък, перял пари на групировката СИК.

По това време в Испания бе хваната и група българи, уличени в трафик на опиати. Бойко Борисов, тогава към момента основен секретар на Министерство на вътрешните работи, обвърза непосредствено гибелта на Дишлиев с разрушената наркогрупа на Пиринеите. През фирмени сметки на Константин Дишлиев и офшорна компания в Кипър са превеждани пари на испанска наркоорганизация за картел във Венецуела, откриват проверяващи часове след убийството. Тогава за първи път в общественото пространство се завъртя името на Евелин Банев, който е зет с Дишлиев – двамата са женени за две сестри. По-късно против Брендо, жена му и нейната сестра с години ще се води дело за това закононарушение.

Куршумите застигат Дишлиев на ул. „ 11 август “ в София, до момента в който той отключва джипа си, откакто е вечерял с жена си в столичен ресторант. Три от тях попадат в главата на жертвата, още няколко – в тялото. Криминалисти още първоначално научават, че няколко месеца по-рано Константин се скарва с баджанака си Брендо и стартира да се опасява за живота си. Той споделя за повода за абсурда и страховете си със своята майка Йорданка Запрянова, това по-късно ще коства живота й.

След като губи сина си, дамата е изцяло обезверена, само че изначало взема решение да не свидетелства против Банев. Смята се, че причина за разривът са няколко милиони, вложени по морето, за които стартира следствие на тогавашната Агенцията за финансово разузнаване, която по-късно става част от ДАНС. Агентите са уверени, че компанията на Дишлиев „ Прайвит файнънс юнион”, в която Брендо се води водач, няма по какъв начин да потвърди освен вложените суми у нас, а и съществуването на 4 млн. евро по своите фирмени банкови сметки в Испания, Италия, Австрия и Швейцария.

Разследващи не изключват претекстът за разстрела да е обвързван или с огромни суми, които Константин присвоил скрито, или със опасността му към Брендо да проговори и да заплаши наркоканалите.

Две години след гибелта на Дишлиев патрони застигат и майка му Йорданка Запрянова. Тялото на 50-годишната жена е открито в апартамент на ул. „ Горски пасажер “ в кв. Лозенец в София. На идващия ден Запрянова трябвало да се яви да даде показания против Брендо и се е считало, че тогава ще направи цялостни разкрития кой стои зад убийството на сина й. Въпреки че не е споделяла страховете си, на предходния разпит Запрянова се явили с частен бодигард. По същото време Брендо е зад решетките, само че още тогава ченгетата споделяха, че за него не е било проблем да поръча и от килията отстраняването на свидетелката. Но доказателства не са открити.

Според познати на Брендо, той е извънредно интелигентен и остроумен, в никакъв случай не е носел в себе си мобилен телефон и е карал всички да си махат батериите, когато се срещат с него.

Парите от трафик на дрога Брендо вкарва в недвижими парцели посредством подставени лица. Смята се, че финансирал една от най-големите незаконна фабрика за цигари на Балканите, като поточната линия била инсталирана на транспортен съд, обикалящ из Средиземно море. Легендите приказват, че в трюмовете били създавани по 300 мастербокса цигари менте дневно, които скрито били разтоварвани из цяла Южна Европа. Годишната облага единствено от тази контрабанда надхвърляла 150 млн. евро.

След като Брендо беше арестуван покрай Киев, служители на реда настояват, че нашенецът от години е имал общ наркобизнес с украинци. Антимафиоти считат, че зад хванатия на 29 юли 2010 година пратка от 1,2 тона кокаин в Украйна, стои точно Брендо. Пратката била придружавана от украинци, германец и двама българи – скандално известния оръжеен търговец Петър Синапов и сина му Кирил. Пратката от 1200 пакета по към 1 кг била скрита в заварени тръби в доменни пещи, купени в Чили и натоварени на кораба „ Сан Фамандо”. Синапов-старши беше наказан на 8 година затвор, които излежа в затвор в Одеса.

Заради задържан съгражданин на Банев
Свързваха го с 327-те кг кокаин в Студентски град
Името на Брендо се свърза с пратка кокаин, открита в края на май 2020 година в Студентски град. Задържани бяха двама души – Николай Петров, в чиято квартира бяха открити 327 кг. и инвалидът Манол Николов, който беше арестуван в складова база в с. Горни Богров. И двамата не са криминалнопроявени и осъждани. Николов е от Тополовград – родното място на Брендо и това породи клюки, че двамата може да са свързани. Още повече, че Манол е другар с братята на Георги Семерджиев-Жоро Шопа, апетитен за дясна ръка на Евелин Банев. Върху част от пресовките с кокаин антимафиотите откриха знаци „ асо спатия “, каквито са открити и в тетрадка на Николов, изписана с неговия почерк.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР