Разследващият журналист Христо Грозев, ръководител на разследващата група Belingcat, е

...
Разследващият журналист Христо Грозев, ръководител на разследващата група Belingcat, е
Коментари Харесай

Христо Грозев е принуден да напусне Виена. Руски агенти са по петите му

Разследващият публицист Христо Грозев, началник на проверяващата група Belingcat, е заставен да напусне Австрия, където живее от 20 години.

Причината е хипотетична опасност от съветските специфични служби, оповестява австрийското издание.

Според вестника Грозев е получил предизвестие от свои разследващи източници, поради което е отменил завръщането си от Съединени американски щати във Виена. Той е оттатък Океана във връзка церемонията по връчването на премиите „ Оскар “ и номинацията на документалния филм „ Навални “, в чийто екип взе участие.

„ Подозирам, че във Виена има повече съветски сътрудници и техни информатори, в сравнение с служители на реда “, споделя Грозев пред Falter.

В края на октомври 2022 година съветското вътрешно министерство включи журналиста в листата на търсените лица. Той е упрекнат и в хипотетично присъединяване в опит за похищение на съветски самолети от украински шпиони.

Тогава Грозев съобщи, че не знае каква е съответната тематика, дала повода Руската федерация да го разгласи за федерално търсене.

Междувременно стана ясно, че управляващите във Виена гонят четирима съветски дипломати за държание, което е „ несъвместимо със статута им “. Това беше обявено от Министерството на външните работи на Австрия.

Според организация Ройтерс тази дефиниция постоянно се употребява при обвинявания в шпионаж от членове на дипломатически задачи. Двама от четиримата дипломати, оповестени за личност нон грата, работят в съветското посолство в Австрия, а други двама – в съветската задача към Организация на обединените нации във Виена.

Те би трябвало да изоставен страната до 8 февруари. Световните организации напомнят, че експулсирането на дипломатите е необикновена процедура за Австрия, която се пробва да пази неутралитет и имаше близки връзки с Москва преди войната.

Руското външно министерство към момента не е реагирало на изказването на Австрия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР