Разследващите органи в Хърватия обявиха, че са разкрили измама при

...
Разследващите органи в Хърватия обявиха, че са разкрили измама при
Коментари Харесай

Измама с природен газ за над 130 млн. евро в Хърватия

Разследващите органи в Хърватия оповестиха, че са разкрили машинация при търговия с природен газ за над 130 млн. евро, като в хода на интервенцията са арестувани и представители на едрия бизнес, заяви организация ХИНА. След осъществените арести хърватският отдел за битка с корупцията и проведената престъпност е почнал следствие и е изискал непрекъснат арест за арестуваните за закононарушения при търговия с природен газ. Те за обвинени в присъединяване в незаконна група, корист с доверие, съучастничество в тези закононарушения и пране на пари, защото насъбраните облаги от търговия с природен газ са били вложени в парцели.

Сред арестуваните за един месец, в който следствието ще продължи, са Дамир Шкугор, един от шефовете на най-голямата хърватска петролна компания ИНА, Йосип Шуряк, ръководител на хърватската адвокатска асоциация, бизнес сътрудникът на Шуряк Горан Хусич, бащата на Дамир Шкугор Дане Шкугор и Мария Раткич, ръководител на борда на газовата компания " Плинара Источне Славоние ". Според проверяващите ИНА е била нелегално ощетена с над 1 милиард хърватски куни (около 133 млн. евро).

Смята се, че Шкугор и татко му нелегално са се облагодетелствали с близо 1 милиард куни, Хусич е придобил противозаконни облаги от над 90 млн. куни, а Шуряк - 68,9 милиона куни. Незаконни доходи от над 200 млн. куни остават в банковата сметка на компанията на Хусич и Шуряк.

Разследващите считат, че в интервала от юни 2020 година до 27 август 2022 година Шкугор, началник на газовото поделение на ИНА и заместник-председател на надзорния съвет на " Плинара Источне Славоние " е бил в скрит план с останалите обвинени, с цел да продава природен газ на ИНА под пазарните цени. Фирмата на Хусич и Шуряк OMS купувала евтиния газ на ИНА посредством " Плинара Источне Славоние ", след което го препродавала на пазарни цени.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР