Разследващите не се съмняват, че Украйна стои зад експлозиите на

...
Разследващите не се съмняват, че Украйна стои зад експлозиите на
Коментари Харесай

Der Spiegel за взривените тръби на Северен поток: Всички доказателства сочат към Киев

Разследващите не се съмняват, че Украйна стои зад детонациите на газопроводите " Северен поток ". Това са научили публицисти на Der Spiegel от източници в немската полиция и прокуратурата, написа съветският опозиционен Телеграм канал " Агенция ".

Обвиненията може да бъдат повдигнати преди края на годината, настояват източници в Германия, Швеция и Полша. Изданието разгласява обстойно следствие под заглавие " Всички доказателства сочат към Киев ", което демонстрира какви обстоятелства свидетелстват за това.

Детайлите

Саботажът е осъществен на наета яхта Andromeda, считат проверяващите. В яхтите са открити следи от октоген (мощен нитроаминов експлозив), който може да експлодира под вода. Разследващите считат, че са употребявани под 100 кг от веществото.

- 6 диверсанти (5 мъже и една жена) на 6 септември напущат немския град Рощок на яхта, на 7 септември дебаркират до селището Вик на остров Рюген. Приблизително 10 дни по-късно те отплават до датския остров Кристиансе, където се намира най-близкото пристанище до мястото на детонациите. На 19 септември яхтата към този момент е в полския град Колобжег, а на 20 септември още веднъж излиза в морето. До този миг експлозивите евентуално към този момент са били сложени върху газопровода, написа Spiegel. На 23 септември яхтата се връща в родното си пристанище.

- Депозитът за яхтата е изработен от полската компания Feeria Lwowa, която няма уебсайт и телефонен номер, написа изданието. Неин началник е 54-годишната Наталия А. от Киев, която е получила педагогическо обучение и няма опит в областта на туризма. Журналистите се обадили на нейния украински телефонен номер, само че тя затворила. Няколко дни по-късно се обадил мъж, който се показал за украински служител на реда и заплашил публицистите с обвинявания за гонене. Компанията най-вероятно е фиктивна, заключава Spiegel.

- При наемането на яхтата саботьорите са употребявали румънски паспорт на името на 60-годишния гражданин на Молдова Стефан Марк. Той сподели пред кореспонденти, че не е употребявал румънския си паспорт от 2019 година Паспортът е изминал през октомври 2022 година и мъжът го е изгорил.

- Журналистите считат, че този паспорт е употребен за изработката на подправен паспорт на Валери К., гражданин на Днепър (фамилията му е Колесник, разбра журналистът Арик Толер. Той е на към 20 години. Журналисти посетили къщата му, баба му и съседи разказали, че той служи в армията.

- Приятелката на Валери К. и майка на детето му Инна живее в Германия, във Франкфурт на Одер. ДНК пробата, взет от сина му, обаче не съответствува с пробите, открити на Андромеда, написа изданието.

- Журналистите изясняват за какво единствено 3 от 4-те тръбопровода са унищожени. Според някогашни военни и професионални водолази на такава дълбочина е мрачно и е допустимо диверсантите простъпка да са закачили два експлозива на една и съща тръба. Според специалистите на изданието сходна интервенция може да бъде осъществена единствено от професионални водолази благодарение на в допълнение съоръжение.

- Имаше огромно закъснение (17 часа) сред първата детонация и 3-те следващи. Експерти позволяват, че може да е имало проблеми с детонатора.

Анонимен чиновник споделя пред Spiegel, че следствието знае доста повече, в сравнение с е обществено обявено. Според източниците на изданието следствието разполага с IP адреси, данни за телефонни позвънявания и местонахождение и още доста доказателства, които към момента са класифицирани.

- Разследващите са уверени, че диверсантите са пристигнали от Украйна и са се върнали там след офанзивата, споделиха източници на Spiegel.

- Германските управляващи не повдигат обвинявания, защото казусът се трансформира в политически сензитивен въпрос, написа Spiegel. Германските правоохранителни органи квалифицираха детонациите като " нахлуване против вътрешната сигурност на страната ". Ако се потвърди присъединяване на Киев, немските публични лица схващат какви ще бъдат следствията: Германия не може с лека ръка да пренебрегне сходно закононарушение, само че прекъсването на поддръжката за Украйна не е алтернатива, написа Spiegel.

- Според отчет, попаднал в мрежата след приключването на документи от Пентагона, интервенцията е била ръководена от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни. Владимир Зеленски евентуално не е знаел за това, счита немското издание.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР