Разследващите кражбата на стотици древни златни монети от германски музей

...
Разследващите кражбата на стотици древни златни монети от германски музей
Коментари Харесай

Крадци претопиха келтски златни монети, задигнати от музей

Разследващите кражбата на стотици антични златни монети от немски музей са разкрили бучки злато, които наподобява са резултат от претопяването на част от съкровището, само че към момента имат вяра да намерят останалата част непокътната, обявиха публични лица в четвъртък, оповестява Българска телеграфна агенция.

Четирима обвинени бяха задържани във вторник по отношение на проникването на 22 ноември м. година в музея „ Келти и римляни “ в баварския град Манхинг, при което бяха откраднати 483 келтски монети, открити по време на археологически разкопки през 1999 година Монетите датират от към 100 година пр.н.е.

В четвъртък управляващите оповестиха, че ДНК, открита върху неназован от тях предмет отвън музея, ги е отвела до обвинените. Трима от тях били свързвани с поредност от предходни обири в Германия и прилежаща Австрия, датиращи от 2014 година Грабежът в Манхинг наподобява е бил първият, в който хипотетичната тайфа се е насочила към културни полезности.

Монетите и парче необработено злато са открити при разкопки на антично населено място край Манхинг и управляващите настояват, че те се смятат за най-голямата находка на келтско злато, открита през 20-и век.

Заместник-директорът на баварската престъпна полиция Гидо Лимер сподели пред кореспонденти в Мюнхен, че управляващите са изследвали 18 къса злато, открити тази седмица. Смята се, че всеки от тях е резултат от претопяването на четири монети. Лимер добави, че ексцентричната сплав значително подхожда на тази от съкровището, макар че се прави спомагателен разбор.

„ Знаем, че към 70 златни монети явно са изгубили окончателно своето културно и историческо значение “, сподели баварският районен министър на науката и изкуствата Маркус Блуме и добави: „ Но това значи, че, несъмнено, към момента има вяра да намерим останалите златни монети, а с това и по-голямата част от златното богатство “.

Издирването на изчезналите предмети продължава в провинция Мекленбург-Предна Померания в Североизточна Германия, където бяха задържани трима от обвинените, и на други места.

Заподозрените германци - инженер по телекомуникации, счетоводител, шеф на магазин и чиновник на компания за срутване - не са дали никаква информация на управляващите след ареста си, оповестиха публични лица. 

В сряда арбитър разпореди те да бъдат арестувани под стража до възможното им обвиняване в колективен обир, за който може да бъде наложена присъда до 10 години затвор. Трима от тях са обвинени и в присъединяване в 11 други грабежа или опити за грабежи в интервала 2014-2022 година, при които обект на посягане са били супермаркети, работа за регистрация на транспортни средства и казино

Разследващите разкриха, че преди обира в Манхинг са били прерязани кабели в телекомуникационен център, което е извадило от строя локалните мрежи, и че крадците са влезнали и излезли от музея за девет минути през нощта, без да задействат алармата.

Днес управляващите оповестиха, че сходни способи са употребявани и при другите обири, като крадците са носили черни комбинезони и са употребявали същите лостове и радио заглушител, с цел да блокират алармените системи и да пресечен телефонните кабели. Единият от крадците е бил видимо висок.

Част от явно употребяваното съоръжение е открито при обиските в 28 парцела във вторник, а един от обвинените е носил 18-те бучки злато в найлонова торбичка, оповестиха чиновници.

Разследващите оповестиха още, че наетите тази година от обвинените коли са били употребявани за изследване на други вероятни обекти за кражба в Германия, като са спирали край музеи във Франкфурт, Идар-Оберщайн, Трир и Пфорцхайм. Тази седмица полицията се е задействала, откакто е получила сигнал за допустимо предаване на крадени движимости, обвързвано с кражбата в Манхинг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР