Разследващи военни престъпления в Сирия от ООН съобщиха, че руски

...
Разследващи военни престъпления в Сирия от ООН съобщиха, че руски
Коментари Харесай

В ООН намекнаха, че Русия е извършила военни престъпления в Сирия

Разследващи военни закононарушения в Сирия от Организация на обединените нации оповестиха, че съветски военен аероплан явно стои зад бомбардировка над сирийски пазар през ноември 2017 година, при която са починали 84 души, оповестява АП.

Според организацията офанзивата наподобява съставлява военно закононарушение.

С откритията си комисията към Организация на обединените нации, която проверява закононарушенията по време на спора в Сирия, за първи път Русия се показва като директно виновна за цивилни жертви в Сирия.

В същия отчет комисията акцентира, че водената от Съединени американски щати коалиция против ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) не е проучила целта и на 20 март 2017 година при въздушни удари са убити 150 цивилни, укривали се в учебно заведение в Северна Сирия.

" Международната коалиция е трябвало да знае естеството на целта ", се прецизира в отчета и се добавя, че обединението е нарушила филантропичното право. Коалицията пое отговорност за удара, отбелязвайки, че целта е 30 терористи от ДАЕШ, които се е вярвало, че се укриват в постройката.

Всички страни имат виновност за цялостното занемаряване на разпоредбите на войната, сподели ръководителят на комисията Пауло Пинейро на конференция, на която показа отчета. Според него страните са прибегнали до " извънредно цинични способи " при осъществяването на дилемите в комплицираната война в Сирия.

В отчета са разказани широкоразпространени нарушавания на интернационалното право, в това число блокиране на филантропична помощ и налагане на блокада като лост за насилване на цивилните да се " предадат или да умрат от апетит ".

Изтъква се, че проправителствени сили са бомбардирали лечебни заведения и клиники в окупираните от опозицията територии в Северозападна Сирия.

Според " цялата налична информация " съветски аероплан е направил бомбардировката на 13 ноември 2017 година, при която е ударен пазар наоколо до къщи и полицейски сектор в северната провинция Идлиб. Територията е била под контрола на сирийските бунтовници.

Най-малко 84 души са починали, а 150 са ранени при нападението.

Комисията не е намерила доказателства дали Русия съзнателно е атакувала пазара, само че съгласно проверяващите " тази офанзива граничи с военно закононарушение ", разяснява " Ройтерс ".

Москва отхвърля да е убивала цивилни.

В отчета се показва още, че сирийските държавни сили са употребявали химически оръжия против въоръжени групи в Източна Гута край Дамаск, оповестява " Ройтерс ".

В отчета са включени резултатите от 6-месечно следствие, извършено сред 8 юли и 15 януари. Той е основан на 500 изявленията с жертви и очевидци. Правителството на Сирия в никакъв случай не е допускал екипа в страната.

Междувременно Франция и Англия желаеха изключителна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да обсъдят провалилото се 30-дневно преустановяване на огъня в Сирия, оповестиха дипломати, представени от Агенция Франс Прес.

Разговорите се чака да се проведат в сряда. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР