Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на Трейс груп в

...
Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на Трейс груп в
Коментари Харесай

Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на „Трейс груп” в София

Разследващи и жандармерия влязоха в постройката на „ Трейс груп ” в столичния кв. „ Лозенец ”, заяви БТВ. Именно тази компания е отговаряла за трасето, на което се случи тежката злополука с рейс край Своге.

Следователите изнесоха документи на компанията, като чиновниците им са оказали цялостно подпомагане на проверяващите.

По-рано от компанията оповестиха, че ще дадат конференция по отношение на злополуката край Своге на следващия ден, само че малко по-късно обявиха, че я отсрочват поради „пълно подпомагане на способените органи по отношение на почналото разследване“.

От инспекциите на другите министерства, както и на прокуратурата, по отношение на злополуката на рейс край Своге, при която починаха 17 души, стана ясно, че „ Трейс груп ” е отговаряла за ремонта на трасето, където рейсът се е преобърнал. Те са били предупреждавани неведнъж от АПИ за неприятното положение на пътя и за потребността да бъде осъществен ремонт, само че това по този начин и не се е случило.

По-рано от компанията разпространиха публична позиция, в която показват, че не носят виновност за случая, защото асфалтовата настилка е положена през 2014 година, а пътят е пуснат в употреба същата година, само че признат през 2016 година

Пълният текст на позицията: 

ПОЗИЦИЯ

на „ Трейс Груп Холд “ АД

ОТНОСНО: Изпълнението на рехабилитацията на на път II-16 „Мездра-Своге-Нови Искър“ от км 0+000 до км 81+778.84

Общата дължина на обекта е 82 км

Уважаеми дами и господа,

Съболезнования за фамилиите на хората, които починаха в тежката злополука по планинския път на Искърското дефиле. В такива необратими обстановки, в които се лишава човешки живот, ние разбираме полезността на всяка секунда. Поклон към хората, които изгубиха живота си на 25.08.2018 година

С актуалното писмо ще Ви осведомяваме за дейностите, които сме направили като водещ сътрудник в обединяване ДЗЗД “Трейс Своге “, изпълняващо рехабилитацията.

Рехабилитацията на пътя е стартирана на 29.09.2011 година

Ремонтните действия включват реорганизация и рехабилитация на 23 кръстовища, 5 тунела, 2 жп надлеза и 32 мостови уреди, възобновяване на пътната настилка и полагане на компактен асфалт по целия сектор, в допълнение монтиране и замяна на защитни уреди. Трасето минава през 13 обитаеми места.

Цялостната рехабилитация на пътя е осъществена според плана и Техническата спецификация. Изпълнението е по стандарта на инженерите консултанти FIDIC, така наречен Червена книга. По този стандарт изпълнителят е задължен да съгласува всичко с Инженера – известната английска интернационална инженерно-консултантска компания – Mott Macdonald. Рехабилитацията се извърши по план “Транзитни пътища “, чийто инструментариум не разрешава на проектантите и изпълнителя да трансформират към този момент съществуващото трасе.

Асфалтовите настилки са изпълнени през 2014 година, това е и годината, в която пътят е пуснат за употреба. Пътят е пуснат в употреба две години преди формалното му приемане. Гаранционните периоди обаче, както е регламентирано в Наредбата, стартират да текат от датата на сключване на Акт 16, което се случи през 2016 година През интервала на привършване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16, пътят е експлоатиран за потребностите на популацията от възложителя. Рехабилитацията е осъществена без да бъде спирано придвижването по тежкото трасе.

Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в интервала по-късно, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира компания, която да реализира тази задача. Нашият ангажимент е само обвързван с възможни вероятни недостатъци – отговорност на изпълнителя, които се появяват по трасето в гаранционния двугодишен период. За 4-годишния интервал откритите такива не са основни и/или възпрепятстващи или застрашаващи сигурността на придвижването. Изпълнителят е изпълнявал прецизно и безкомпромисно договорните си отговорности.

Длъжни сме да подчертаем, че цялото придвижване на тежкотоварни коли, след пускане на ремонтите по Автомагистрала “Хемус “ се пренасочи през Искърското дефиле, което в допълнение доста натовари въпросното второкласно трасе.

По цялото трасе на второкласния път има сложена отвесна сигнализация и хоризонтална маркировка, указваща рестриктивните мерки на скоростта и заплахите по старопланинския път според нормативните условия за сходен вид път.

Започнали сме задълбочена инспекция на цялостния набор връзка с Възложителя, Инженера-консултант, виновен за осъществяването по разпоредбите на Фидик, и всички виновни институции, за което ще ви осведомяваме съответно.

Ще окажем цялостно подпомагане на проверяващите органи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР