Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си

...
Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си
Коментари Харесай

Черен ден за демокрацията в Европа! Преди да бъде взривена журналистката от Малта изкарала кирливите ризи на премиера

Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища посредством изтеклите в медиите " Панамски документи ", бе убита през вчерашния ден с бомба, сложена в колата й. Нападението шокира Малта и бе наказано от водачите на Европейски Съюз, в това число от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Половин час преди гибелта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният й пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е упрекнат в корупция, предава Българска телеграфна агенция.

Блогът й бе толкоз известен и авторитетен, че способства за експлоадирането на политическа рецесия, когато тя упрекна брачната половинка на премиера Джоузеф Мускат, че употребява компания заслон в Панама, в която са били импортирани суми от фамилията на президента на Азербайджан. Мускат отхвърли да е нарушавал закона и свика предварителни избори през юни, които бяха извоювани от неговата Лейбъристка партия, напомня вестникът.

Европейското издание на новинарския уебсайт " Политико " наскоро включи Каруана Галиция в листата си на 28 души, които " образуват и раздрусват Европа ". Сайтът я назова " блогърка хала " и съобщи, че тя сама прави работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

" Бомба умъртви журналистка в Малта, която пишеше за Панамските документи ", гласи заглавието на в. " Вашингтон пост ". Посещенията на основания й през 2008 година блог от време на време доближиха 400 000, което е съвсем колкото популацията на Малта, написа вестникът и отбелязва, че наскоро тя се е уведомила полицията за получавани закани.

Постовете на тази блогърка неведнъж имаха повече читатели от всички малтийски вестници, взети дружно, написа в. " Гардиън ". Статиите й бяха бодил в очите на политическото управление и хората от незаконния свят с въздействие в най-малката страна членка на Европейски Съюз.

Каруана Галиция заявяваше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по най-различни тематики - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки сред малтийската промишленост на онлайн хазарта и мафията.

Най-новите й разкрития засягат премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му сътрудници в спекулация със свързани с тях офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и заплащания от държавното управление на Азербайджан.

Убийството бе наказано от премиера Мускат, който заяви, че по негова молба чиновници на ФБР са на път за Малта, с цел да оказват помощ в следствието.

/24 часа

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР