Разследвания за НКЖИ и БДЖ имаше през годините, но всичко

...
Разследвания за НКЖИ и БДЖ имаше през годините, но всичко
Коментари Харесай

Проф. Ананиев: В БДЖ се дават едни пари на консултанти, които не знаят къде се намират

Разследвания за НКЖИ и БДЖ имаше през годините, само че всичко по-късно не стигаше до действителен резултат. В последните години в България и железниците се следи непрофесионално назначение на хора.

Това сподели пред Euronews Bulgaria проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния превоз.

Преди години не можеше да бъде назначен човек, който нямаше съответните знания. Това е една доста комплицирана система, състояща се от път до контактна мрежа. Това са разнообразни експерти и всички те обединени би трябвало да дадат един артикул. Когато започваш да вкарваш в системата хора, приключили хумантарни науки, които не схващат от системата, колелото се завърта, всички се обръщат към публичните поръчки, европейските пари и задачата най-после не е тази комплицирана система да работи както би трябвало. Всичко това води до разложение на системата.

 
Нашата железница беше измежду водещите в Европейски Съюз. Когато аз започнах работа – 1981 година, до морето се пътуваше за 4 часа. Влаковете бяха чисти, бързи и скоростта беше такава. Сега всичко – цялата система, инсфраструктурата, преносимият състав, фрагментите – покруса е. Сега даже няма искащи да работят в железниците.
Защото виждат една система, която не работи, не е добре платена, има неприятен имидж, железницата се трансформира в нарицателно.

Във всяка една система се потегля от политиките. Политиката слага задачите, по-късно има тактика, стратегия, проект за осъществяване и обществен надзор. Последните точки ги няма. Вземат се едни пари, едни консултантски компании, които не знаят къде се намират, само че вършат съвещания и до тук. Питам - кой ще отговяра до внедряването до дъно, дайте гласност. Но няма такова нещо.

Другото, което е доста значимо и на хората от сектора ни омръзна – няма общонационална транспортна скица. Да се види какво е популацията, каква е подвижността на хората и накъде се движат, и тогава да се измисли, и да се насочат влаковете и така нататък Сигурно няма кой да направи и това.

Двама младежи, приключили география бяха тръгнали да купуват двуетажни вагони. Не може в системата да има доста типове траспортна средства – доста е скъпа поддръжката.

 
БДЖ няма потребност от избавяне, тя би трябвало да се обърне към потребностите на хората. Повече съвременни влакове в огромните градове, крайградските зони - на всички места това се развива. Тук общините с железниците нямат нищо общо.
При нас не са нужни скоростни влакове, разрастващи 300 км/ч. Нямаме толкоз огромни дистанции, с изключение на до морето. Нашият терен не е толкоз еднакъв, нямаме и толкоз хора.

Виждам най-накрая в диалози със Столична община – идващите поръчки би трябвало да се вършат взаимно с общините и да се дават поръчки като при рейсовете, даже частни. Жп в София би трябвало да стане част от интегрирания превоз. Има 30 гари, които не са интегрирани с градския превоз. Няма друга такава европейска столица. Градска железница е имало към София преди 100 години, не би трябвало железницата да е отвън системата.

В Европейски Съюз има разделяне сред страната притежател на инфраструктурата и частните превозвачи. Железницата би трябвало да е като в Германия – те са част от национата сигурност, само че и друго би трябвало - частни превозвачи и вложения.

Аз вземам участие в един прект за свързване на европейските столици във високоскоростна мрежа. Интересното там е, че притежател няма да е НКЖИ, а ще е на концесия.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР