Разследвания в шест болници, сред които и МОБАЛ Д-р Стефан

...
Разследвания в шест болници, сред които и МОБАЛ Д-р Стефан
Коментари Харесай

Започва разследване за безстопанственост в болницата във Велико Търново за период от преди 8 години

Разследвания в шест лечебни заведения, измежду които и МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново, стартира прокуратурата. Това заяви говорителката на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. Разследващите влизат в лечебниците в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и в Кърджали. Прокуратурата ще нищи и незабавния център “Пирогов”, стана ясно от изказването на ВКП.

След като гръмна новината, кореспондент на “Труд” потърси за коментар шефът на регионалната болница в остарялата столица доктор Стефан Филев.

“Нямам визия защо следствие става дума. Никой не е идвал на инспекция в болничното заведение, нито пък е изискана от нас някаква документи. Злоупотреби за занемареност бяха засечени пре предходното управление на здравното заведение, за което бе алармирана прокуратурата”, сподели доктор Филев.

По-късно се разбра, че актуалната инспекция е за интервал от 2010 година. Скандали тресяха здравното заведение в остарялата столица, когато бе ръководено от неврохирурга доктор Людмил Гецов. Срещу него имаше няколко досъдебни производства. Прокурорските инспекции от времето на ръководство на доктор Людмил Гецов не престават към този момент години. Разследванията са за нарушавания по публични поръчки за скъпа здравна инсталация.

В единия случай някогашният шеф наел съвременен инструментариум от сдружение, записано на неговия адрес в Лясковец, като наемът за 36 месеца бил 740 344 лева, а закупуването на нови апарати щяло да излезе 570 000 лева на болничното заведение. За целия период на контракта сумата възлиза на 1,8 млн. лева във тип на наеми за 6 години. Втората поръчка е от 5 март 2013 година При нея великотърновската болница е упълномощила ремонт за 259 645 лева на русенско сдружение, чийто шеф преди този момент бил назначен от доктор Гецов за зам. изпълнителен шеф на болничното заведение с работно време от 2 часа дневно.

Финансов одит през 2015 година пък установи близо 100 000 лева вреди, а документите бяха дадени на прокуратурата. Водиха се и цивилен каузи сред новото управление на МОБАЛ и доктор Гецов по обжалване на наказателни постановления. Болницата заведе каузи за над 80 000 лв. наложени санкции при инспекциите от времето на предходния шеф. Новото управление на болничното заведение завоюва съвсем всички и си извади изпълнителни листове за събиране на парите от доктор Гецов.

Разследването към финансовите действия по времето на неговото ръководство на лечебницата бе забулено в тайнственост.

“Тези инспекции към момента не са завършили и са на произвеждане. Разследванията не са против съответно лице ”, съобщи представителят на окръжната прокуратура във Велико Търново Катерина Лещакова.
Репортер на „ Труд ” разбра, че казусът се поема от Софийска градска прокуратура, която изземва всички материали събрани по проблема и продължава следствието.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР