Разследваните за безстопанственост болници в страната станаха 22. В петък

...
Разследваните за безстопанственост болници в страната станаха 22. В петък
Коментари Харесай

Още 13 болници се разследват за безстопанственост

Разследваните за занемареност лечебни заведения в страната станаха 22. В петък прокуратурата разгласи, че с изключение на за към този момент оповестените 9 лечебни заведения досъдебни производства са формирани и за още 13 лечебни заведения. Сред тях са столичните " Царица Йоанна " - ИСУЛ, " Св. Анна " и Националната кардиологична болница.

Разследванията са формирани след инспекция за това дали в лечебните заведения работи така наречен скица " болница в болница ". При нея пространства и инсталация на държавната или общинска болница се отдават за прилагане на частно лечебно заведение или център. Така двете съжителстват под един покрив, а частното лечебно заведение на процедура източва обществената конструкция.

През март бяха формирани досъдебни производства за същото нарушаване в 7 лечебни заведения, измежду които и " Пирогов ". Преди това стартира следствие на лечебните заведения във Враца и Ловеч.

От прокуратурата оповестяват, че през април завършила предоставената на Министерство на здравеопазването инспекция на лечебните заведения и отчетът по нея е изпратен в прокуратурата. На 24 април Върховната касационна прокуратурата е образувала новите 13 каузи за занемареност.

Освен за ИСУЛ, " Св. Анна " и Националната кардиологична болница те са и за ръководството на Пета многопрофилна болница за интензивно лекуване – София, Специализираната болница за интензивно лекуване по ортопедия " Проф. Бойчо Бойчев " - София, Болницата за инфекциозни и паразитни заболявания " Проф. Иван Киров " в София, Специализираната болница за лекуване на хематологични болести в столицата, както и за лечебните заведения в Стара Загора, Търговище, Хасково, Разград и Шумен. Разследванията са за разнообразни интервали на ръководство, само че всички обгръщат и актуалните управления на лечебните заведения.

Разследването се прави от следователи от Национална следствена работа " поради изключителна фактическа и правна трудност на делата ". По предписание на основния прокурор Сотир Цацаров управлението и надзора върху следствията се реализира от Софийска градска прокуратура, в това число и за лечебните заведения в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен. Целта е да се избегнат подозрения в безпристрастност.

Продължават спомагателните инспекции в 15 държавни и общински лечебни заведения. Проверяват се контракти за възлагане или даване на медицински услуги в 12 софийски лечебници. Сред тях са " Св. Иван Рилски ", акушеро-гинекологичните " Шейново ", " Св. София " (бившата " Тина Киркова " ) и " Майчин дом ", профилираните лечебни заведения по белодробни заболявания, по лицево-челюстна хирургия, по детски заболявания, Центърът за психологично здраве, Първа МБАЛ. Текат инспекции и в Специализираната болница за дълготрайно лекуване и рехабилитация - Бухово, Центърът за психологично здраве - Пловдив, Специализираната болница за интензивно лекуване по онкология - Хасково.

Тази инспекция ще завърши в двумесечен период.

Всички останали материали, събрани в хода на инспекциите, са изпратени на съответните окръжни прокуратурите в страната – за разбор и преценка на нуждата от осъществяване на спомагателна инспекция, и изговаряне всъщност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР