Разследването за трагедията на магистрала Струма, при която загинаха 45

...
Разследването за трагедията на магистрала Струма, при която загинаха 45
Коментари Харесай

Сарафов: Разследването на катастрофата на АМ Струма е на финал, скоростта е била несъобразена

Разследването за нещастието на автомагистрала " Струма ", при която починаха 45 македонски жители, е към финалната си фаза. Очакваме три експертизи, може би ще са подготвени преди Коледа. Това заяви по Българска национална телевизия шефът на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

" Автобусът безусловно се е нанизал на мантинелата. Има две категории на скоростта - позволена и съобразена. Имаме визия за скоростта, само че ще изчакаме автоекспертите. Скоростта е била по-скоро несъобразена. 90 км/ч са били надхвърлени ", добави той.

Сарафов посочи, че условията към лидер на рейс са по-завишени в сравнение с към другите водачи.

" Затова е било належащо скоростта да е съобразена, без значение от маркировката и пътните условия. Няма причинно-следствена връзка сред злополуката и неприятната маркировка ", счита шефът на следствието.

Той напомни, че по проблема " Своге " пътният сектор бил проучен и се оказало, че пътя не дава отговор на нужните общоприети условия. Имало и сигнали от кмета.

" Не сме взимали проби от пътя при злополуката на " Струма ", само че той дава отговор на изискванията ", посочи Сарафов.

По думите му все още мнението на сътрудниците му било по-скоро за човешка неточност.

" Съдебната промяна е нужна ", сподели още шефът на националното разследване. " Изненадвам се обаче по какъв начин се редуцира до структурна промяна на институция. Тя би трябвало да обгръща и смяна на устройствените правила, по които работим. Не слушам гласове за смяна в нашите закони. Наказателният кодекс е от 1968 година Необходимо е осъвременяване както на Наказателен кодекс, по този начин и на Наказателно-процесуален кодекс ", изясни той.

Според него през последните години законодателят се ангажира да завишава глобите, само че не и да редуцира това, което би трябвало да се работи по общия ред и това, което може и по-съкратена процедура.

Сарафов напомни, че искри сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са прехвърчали и преди. Той уточни споровете Иван Татарчев - Богомил Бонев, спорът сред някогашния началник на Върховен касационен съд Иван Григоров и Никола Филчев.

" Обществото не печели. Не съм уверен, че има война, по множеството проблеми има синхрон ", счита той.

Сарафов показа и своя версия по следствието за автомагистрала " Хемус " и Борислав Колев, правейки уточнението, че не познава случая в елементи.

" Колегите от полицията работят старателно и са притиснили с доказателства обвинения. Той се е почувствал притиснат до стената и е желал да подаде информация за тези, които са над него във веригата, и е изискал да облекчи ориста си. Това обаче не е допустимо. Българският закон не разрешава облекчение на процесуалната орис против показания ", сподели Сарафов

Той изясни, че това го има в американската система, само че не и в българската. " Нашето съглашение е за признание на виновност и е след привършване на разследванвето ", сподели той.

" Очевидно има недоумение на закона от страна на сътрудниците от полициията ", добави Сарафов.

По думите му оперативните служби работят по по-опростени правила. " На тях нещата може да им наподобяват по-лесни, само че ние работим по ясни законови ограничения ", изясни той.

" Хубаво е да познават и закона. Вместо да приказваме за структурни промени за какво не се одобри съглашението да бъде развито и в нашата правна система ", сподели още зам.-главният проукрор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР