Разследването за причината за смъртта на 29 крави и юници

...
Разследването за причината за смъртта на 29 крави и юници
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Няма опасност за здравето на хората в Хасковско

Разследването за повода за гибелта на 29 крави и юници са умряли бързо, откакто са пили вода от река Марица продължава. В разследване стотици консуматори в Хасковоско останаха без вода, тъй като наоколо до мястото е имало кладенци, котио са затворени. Към момента няма заплаха за живота и здравето на хората в засегнатите обитаеми места, сподели новият здравен министър Костадин Ангелов.
" Предстои ни среща с БЧК да забележим какви са наличностите на минерална вода, с цел да осигурим вода за всички обитаеми места по поречието на река Марица. Все още чакаме пробите, които са взети от реката и наоколо по десния бряг. Предстои да се вземат или към този момент са взети проби и от всички 30 кладенци. След това и проби от краен консуматор, с цел да се оцени има ли заплаха за живота и здравето на хората. Към актуалният миг знам, че няма заплаха за живота и здравето на хората в тези обитаеми места, само че проучванията и вземането на пробите не престават и сега " , изясни министърът.
Ето какво описа той по проблема:

Екипът ми е осведомен от нощес с проблема. След няколко диалога с РЗИ Хасково и военачалник Николов мога да кажа, че става въпрос евентуално за повреда . В разследване на тази повреда са затворени 30 броя кладенци по поречието на река Марица от страна на десния бряг. Най-близкият бунар е на 15 км от реката.
Затварянето на тези кладенци стопира водоподаването в 48 обитаеми места . В Димитров град - 10 села, в Симеоновград са 6, плюс самият град, в Любимец са 4, Свиленград - 16 обитаеми места плюс самият град.
Осигуряваме сега вода с водоноски, сподели министърът.
БАБХ проверява гибелта на животните
Малко по-рано от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) оповестиха, че са взети проби от кравите, умряли край Димитровград, откакто са пили вода от река Марица.
Те ще бъдат изследвани в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).
" Съгласно законодателството, след определяне на повода за гибелта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде употребен за обезщетение ", разяснява изпълнителният шеф на БАБХ проф. доктор Паскал Желязков, който посети мястото на случая и персонално беседва със стопанина.
Стотици хора в Хасковско със спряна вода поради подозрение, че може да е отровна
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР