Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от ...

Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от

Марешки вече не е разследван за престъпен сговор

Разследването за незаконен сговор против Веселин Марешки и двама от съпартийците му е прекъснато от Специализираната прокуратура. Това изясни пред представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Това следствие излезе на дневен ред преди 3 години - през ноември, 2018 година, беше пожелан депутатският имунитет на Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Тогава прокуратурата заяви публично , че по отношение на тях по досъдебно произвеждане , почнало в Окръжната прокуратура във Варна, са повдигнати и предявени обвинявания за кожодерство . Впоследствие материалите отиват в Специализираната прокуратура, която смята , че на база доказателствата тримата са направили закононарушения за имотна полза . Обвиненията са свързани с активността на Марешки като съучастник и ръководител на " Фармнет " ООД, а на Таскова и Христов като районни мениджъри на същото сдружение . Става дума за закани за увреждане на имуществото към притежатели на аптеки, с цел да бъдат принудени да купуват единствено от " Фармнет " на по-високи цени по отношение на другите снабдители .
  Върховен касационен съд   анулира  4-годишната  ефикасна  присъда на Веселин Марешки Върховен касационен съд анулира 4-годишната ефикасна присъда на Веселин Марешки
Върховният касационен съд анулира четиригодишната ефикасна присъда на водача на " Воля " Веселин Марешки и върна за ново разглеждане на В...

Разследването макар че е прекъснато още на 19 юли, сочи информация от електронните регистри на прокуратурата. Причината - наблюдаващият прокурор е приел, че обвиняемите не са направили кожодерство - съответно закани с принуждение , оповестяване на позорящи условия , увреждане на имущество или друго противозаконно деяние с тежки последствия за потърпевшия или негови близни. Действията на обвиняемите са квалифицирани като нелоялна надпревара по смисъла на Закона за отбрана на надпревара . Съгласно Наказателния кодекс нелоялната надпревара не се явява закононарушение .

Случаят е трансфериран на Комисията за защита на конкуренцията . Освен това постановлението за преустановяване на следствието е обжалвано пред специализирания съд и се чака неговото изговаряне .

Междувременно през август Върховният касационен съд върна във Варна за ново разглеждане делото за кожодерство против Марешки. Върховните магистрати одобриха , че апелативният съд, който даде на Марешки 4 година пандиз , е позволил основни нарушавания на процесуални разпоредби и това е довело до нарушение на правото на отбрана на подсъдимите. Повторното гледане на делото от апелативната инстанция е планувано за 8 ноември.

Източник: actualno.com