Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и други двама

...
Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и други двама
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати дело срещу Марешки за натиск с цел аптекарски монопол

Разследването за незаконен сговор против Веселин Марешки и други двама някогашни депутати от " Воля " е прекъснато от Специализираната прокуратура, заяви. През 2018 година тогавашният - Кръстина Таскова и Пламен Христов, а прокуратурата публично заяви, че Марешки е употребявал чиновници от Агенцията по медикаментите, с цел да монополизира пазара на лекарства. Разследващите твърдяха, че за задачата той е оказвал напън на съперници посредством масирани инспекции от близки до него чиновници на Агенцията по медикаментите, която е подчинена на Министерството на здравеопазването.

, а на Марешки бе повдигнато обвиняване за това, че в интервала от есента на 2012 година до края на 2015 година във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил седем притежатели на аптеки с увреждане на имуществото им и други незаконни дейности с тежки последствия за тях.

" Сега " оповестява, че следствието за незаконен сговор е прекъснато на 19 юли т.г., а съгласно наблюдаващия прокурор обвинените не са направили изнудване - съответно закани с принуждение, оповестяване на позорящи условия, увреждане на имущество или друго незаконно деяние с тежки последствия за потърпевшия или негови близни.

Действията им са квалифицирани като нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за отбрана на конкуренция, а съгласно Наказателния кодекс това не е закононарушение и Комисията за защита на конкуренцията към този момент е известена.

Справка в регистъра на Комисия за защита на конкуренцията демонстрира, че прокуратурата е сезирала комисията против Марешки още при започване на 2017 година и по случая към този момент има решение - Марешки и упрекнатите с него не са нарушили закона, написа още " Сега ".

Нарушение има единствено от страна на " Фармнет ", за което сдружението се глоби с на 0,1% от приходите за финансовата 2016 година, т.е. с 494 839 лева Това решение е анулирано от Върховния административен съд през юли 2020 година и Комисия за защита на конкуренцията е наказана да заплати на " Фармнет " 8050 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР